Schatkamer - OR-blogs - Hoe communiceer ik effectiever als haan?- Communiceren als een beest – Deel 6
25 september 2020

Hoe communiceer ik effectiever als haan?- Communiceren als een beest – Deel 6

Communiceren als een beest in de ondernemingsraad

Met jouw communicatiestijl heb je vast al veel bereikt. Jouw stijl heeft bepaalde kwaliteiten en het zou zonde zijn die overboord te gooien. Je hoeft jezelf niet te veranderen. Dat betekent niet dat je niet effectiever kan worden door je stijl af en toe aan te passen. In deze blog krijgt ieder beest inzicht in zijn blinde vlekken en tips om zijn stijl hier en daar wat aan te passen.

De haan heeft een formele en stellende communicatiestijl. Als je een haan bent, is het aanpassen van je communicatiestijl moeilijk. Niet omdat je het niet kan, maar omdat jij zelf meestal geen probleem met communicatie hebt. Je zal dus weinig urgentie voelen om je stijl aan te passen. Wij weten dat de andere beesten regelmatig een probleem hebben met jouw stijl. Ze zeggen dit niet tegen jou, omdat ze denken dat je er niks mee kan. Dat is niet waar.

Dit kun je als haan doen om meer resultaat te halen uit de gesprekken met andere dieren:

 1. Doe aardig
  Andere OR-leden zijn bereid om veel meer voor je te doen als je wat aardiger doet. Je kan bijvoorbeeld vaker glimlachen, een grapje maken of de droppot bijvullen. Als je dit niet doet, kom je vooral voor kippen en schapen ontoegankelijk over. Daardoor kan het zijn dat zij belangrijke informatie niet met je delen of niet eerlijk zeggen wat ze vinden. Onderwerpen waarvan jij denkt dat ze al lang zijn afgehandeld komen dan weer terug op de agenda van de OR.
 1. Kap het gesprek niet te snel af
  Als haan denk je misschien: ‘Als je het niet met me eens bent: zeg dat dan’ of ‘Als er geen vragen zijn, ben ik dus duidelijk geweest.’ Zo kan het zijn dat jij alweer met iets anders bezig bent terwijl de andere OR-leden nog zitten na te denken over wat je hebt gezegd. Op de korte termijn lijkt het voordelen te hebben om het gesprek af te ronden zodat het dan allemaal niet te lang duurt. Dat ‘efficiëntievoordeel’ verdwijnt als je collega’s het onderwerp opnieuw op de agenda van de OR zetten omdat ze niet zo ver waren als jij.
 1. Geef complimenten
  Als haan kom je naar de OR-vergaderingen om te werken. Er moeten resultaten worden geboekt. Daar ben je immers voor gekozen. De haan besteedt weinig aandacht aan successen en geeft niet snel een compliment. Andere dieren vinden het veel belangrijker dat je je waardering uitspreekt. Zij vinden het belangrijk dat jij er iets van zegt als ze hun best hebben gedaan, ook al is het resultaat niet gehaald. Het motiveert ze, waardoor ze beter hun best gaan doen.
 2. Maak geen eenzijdige afspraken
  Afspraak is afspraak, dat vinden we allemaal. Als haan houd je je van alle dieren het meest aan wat je hebt toegezegd. Je gaat er alleen te snel vanuit dat anderen de afspraak die jij in hoog tempo hebt voorgesteld hebben overgenomen. Let daarom op of je in plaats van het maken van een afspraak tussen twee mensen: ‘Dit wil ik, wat wil jij?’ niet gewoon een eenzijdig voorstel doet: ‘Dus dan hebben we nu afgesproken…’. Dit soort afspraken worden vaak alleen door jezelf nagekomen.
 3. Zet de ander niet onder druk als je ongeduldig wordt
  Omdat je als haan resultaatgericht bent, kun je snel ongeduldig worden. Vooral als iemand lang van stof is, afdwaalt of onduidelijk is. In plaats van zelf conclusies te trekken of te zeggen: ‘Wat is je punt?’, kun je beter proberen samen te vatten wat de ander bedoelt. Als je druk zet worden kippen en schapen ongemakkelijk en daardoor gaan ze juist nog wolliger praten. Of ze zeggen maar niets meer.
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin