OR Trainingen en cursussen

Maak uw ondernemingsraad effectiever met een verfrissende OR-training of OR-cursus. Uw ondernemingsraad bereikt meer als u werkt aan de samenwerking en de communicatie. Met onze actieve en dynamische trainingen leert de OR ieders talenten te benutten. U leert ook beter samenwerken met de bestuurder en effectief communiceren met de achterban.

Lees meer >>

Wij bieden meer dan 20 OR-trainingen voor startende en ervaren ondernemingsraden. Als (nieuw) OR-lid bent u ook van harte welkom op onze open inschrijftrainingen zoals de OR-basiscursus ‘Help, ik zit in de OR!’. OR-leden waarderen ons met een 9,1 voor inhoud, trainers, organisatie en contact. Schateiland is gekozen tot Beste Opleider van Nederland en staat al drie jaar achter elkaar in de top 5 van Beste Opleiders van Nederland. Wij combineren het leren van OR-vaardigheden met inhoud. Met uw ondernemingsraad maken wij een OR-maatwerkcursus waarin uw eigen ontwikkeldoelen en onderwerpen centraal staan.

OR-training en cursus Schateiland

Onze aanpak OR-training en OR-cursus

Wij vinden dat OR-training en -cursus leerzaam én leuk kan zijn. Wij richten ons op kwaliteiten en niet op problemen. Met onze positieve invalshoek halen wij de schatten in uw OR en uzelf naar boven. Dat geeft energie. Tijdens onze OR-trainingen en OR-cursussen leren OR-leden meer door onze actieve en vernieuwende werkvormen. Wij behandelen kort de theorie en brengen deze daarna meteen in de praktijk met een oefening of een spel. Zo ervaart uw ondernemingsraad wat wel en niet werkt bij het nemen van besluiten, onderhandelen of samenwerken met de bestuurder. Waar mogelijk gaan we naar buiten. De wei in of het forteiland op. Uw ondernemingsraad heeft samen leuke dagen op bijzondere locaties én gaat naar huis met concrete inzichten en afspraken.

Onderwerpen OR-training en OR-cursus

Wij bieden OR-opleiding voor nieuwe en ervaren ondernemingsraden. In Nederland kiezen de meeste startende ondernemingsraden voor een basis OR-cursus of –training van Schateiland. Door onze aanpak zijn onze starttrainingen een verademing vergeleken met een suffe standaard WOR-training. In onze Basiscursus startende ondernemingsraad bieden wij de volgende onderwerpen:

 • Basiscursus WOR (stoomcursus met de belangrijkste rechten en plichten van de ondernemingsraad)
 • Effectief vergaderen in de OR
 • Rol- en taakverdeling op basis van kwaliteiten
 • Communicatie met achterban en bestuurder
 • Teambuilding met de OR

Uw ondernemingsraad maakt een vliegende start met deze een- of tweedaagse OR-starttraining.
Voor ervaren ondernemingsraden bieden wij op OR-thema’s en OR-vaardigheden toegespitste trainingen zoals:

 • Meer invloed krijgen bij de bestuurder
 • Vernieuwing van de medezeggenschap
 • Win-win onderhandelen
 • Competentieontwikkeling
 • Effectief samenwerken
 • Deep Democracy
 • Reorganisaties
 • Samenwerken aan een adviesaanvraag

Met uw ondernemingsraad maken wij een OR-maatwerkcursus waarin uw eigen onderwerpen en vragen centraal staan. U kunt kiezen voor een OR-cursus of –training van één dag of van twee dagen. Meestal begeleiden wij ondernemingsraden twee tot drie jaar in hun ontwikkeling. Als u wilt, maken wij een mooi OR-opleidingsprogramma voor u. Eigenlijk zijn onze trainingen nooit standaard.

Meest gekozen OR-training en OR-cursus

 1. Basiscursus startende ondernemingsraad
 2. Teambuilding voor de OR
 3. WOR-cursus
 4. Win-win onderhandelen
 5. Communiceren als een beest!

Mogelijkheden OR-training en OR-cursus

 • Bij uw OR-training kunt u gebruik maken van onze OR-ontwikkeltools zoals onze teamrollentest of drijfverentest (kleurentest)
 • Wij werken ook voor uw COR, BOR, GOR, TOR en EOR
 • Als erkende CRKBO-instelling hoeven wij u geen 21% BTW te rekenen over de training
 • U kunt een certificaat van deelname ontvangen
 • U kunt gebruik maken van onze 24-uurs EHBO (Eerste Hulp Bij Ondernemingsraden)
 • Al onze OR-trainingen geven wij ook in het Engels

Unieke eilanden en bijzondere locaties

Onze OR-programma’s vinden plaats op unieke eilanden of op bijzondere locaties bij u in de buurt. U bent van harte welkom op onze eilanden bij Utrecht, IJmuiden (omgeving Amsterdam), Rotterdam en Tilburg. Als onze eilanden te ver rijden zijn, denken wij graag met u mee over een bijzondere locatie bij u in de buurt. Wij geven onze OR-trainingen liever niet op kantoor of in een hotel langs de snelweg. Als u liever geen training op locatie volgt, bieden wij ook maatwerk online trainingen aan.

Onze klanten

Wij trainen de ondernemingsraden van een groot aantal heel verschillende klanten. Van grotere organisaties als Philips, Booking.com, Sanquin, Rijksmuseum, Wehkamp, Vanderlande Nutreco, Radboud Universiteit, ANWB, KLM, DNB, BAM, Amazon, IND, Just Eat Takeaway, Bacardi, De Brauw, KPMG, Partou, Liberty Global, Belastingdienst, Mercedes-Benz, Havenbedrijf Amsterdam, ASML en Rabobank tot kleinere organisaties met soms nog niet eens 50 medewerkers zoals WeTransfer, Tony Chocolonely, Vandebron en Greenpeace. Daarnaast geven wij veel OR-trainingen aan ondernemingsraden in de zorg zoals RadboudUMC, Cordaan, Twentse Zorgcentra, ’s Heerenloo, Arkin, Esdege-Reigersdaal en het LUMC.

Wij geven ook OR-trainingen en -cursussen aan de ondernemingsraden van de gemeenten Amsterdam, ’s Hertogenbosch, Utrecht, Eindhoven, Zwolle, Borsele, Woerden, Delft, Rotterdam, Lelystad, Leiden, Eindhoven, Hilversum, Maassluis, Edam-Volendam, Loon op Zand, Den Haag, Enschede, Sudwest-Fryslan, Diemen, Zoetermeer, Oude IJsselstreek, Heusden, Bunnik en Flevoland. Verder trainen wij de medezeggenschap van ministeries (Rijksoverheid) zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Algemene Zaken, Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Rijkswaterstaat en het Openbaar Ministerie. Graag gebruiken wij onze ervaringen en best practices voor uw ondernemingsraadtraining.

 

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin