Trainers

Marieke van Maanen trainer Schateiland

Marieke van Maanen


Marieke is sociaal psycholoog. Zij werkte zeven jaar als senior trainer bij het GITP. In 2005 richtte zij met Walter Schateiland op.
Marieke maakt mensen bewust van hun talenten en hoe ze deze kunnen gebruiken in een team of ondernemingsraad.

Marieke vindt het belangrijk dat OR-trainingen en teamdagen leuk en concreet zijn. Ze is in staat om snel een vertrouwde sfeer te creëren. Marieke geeft met veel plezier OR-trainingen en onze Engelstalige (W)OR-trainingen. Pas schreef zij ‘Communiceren als een beest!’.

Reinier Tiadens trainer Schateiland

Reinier Thiadens


Reinier is psycholoog en heeft zijn sporen verdiend als adviseur en coach. Bij Randstad was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelprogramma voor zorgprofessionals.
Reinier weet teams de juiste vragen te stellen en met de nodige sturing tot concrete resultaten te brengen.

Reinier helpt nu als OR-trainer ondernemingsraden vooruit met zijn onafhankelijke geest en creatieve oplossingen. Hij prikkelt iedere deelnemer om meer uit zichzelf te halen. Met zijn jarenlange ervaring krijgt iedere OR een training op maat.

Tatja Claessen trainer - Schateiland

Tatja Claessen


Tatja studeerde in Amsterdam en werkte als programmamaker voor verschillende media. Daarna werkte zij enige jaren als trainer en coach. Tatja geeft met veel enthousiasme OR-cursussen en -trainingen.

Tatja weet OR-leden te inspireren en motiveren om meer uit zichzelf en het team te halen, bijvoorbeeld met onze teamrollen– en drijfverentest. Als ervaren OR-trainer werkt zij geregeld voor ondernemingsraden in de energiesector, voor gemeenten, (ziekenhuis-)zorg en woningbouwcorporaties. Tatja is gespecialiseerd in communicatie met de achterban en win-win onderhandelen met de bestuurder.

Jorg Damen trainer Schateiland

Jorg Damen


Jorg is Arbeids- en organisatiepsycholoog en geeft nu acht jaar training op het snijvlak van communicatie, gedrag en positieve psychologie. Jorg heeft de trainersopleiding gevolgd aan de Universiteit Utrecht waar hij ook communicatievaardigheden doceerde.

Jorg leert teams en ondernemingsraden om de verschillen tussen mensen te benutten. Dit doet hij door hen op een positievere manier naar zichzelf en elkaar te laten kijken. Als energieke OR-trainer maakt graag gebruik van uitdagende en creatieve werkvormen.

Lieke van Manen - trainer Schateiland

Lieke van Manen


Lieke studeerde International Business Administration in Utrecht en werkte daarna 5 jaar in Public Relations. Bij SBI Formaat heeft Lieke zich gespecialiseerd tot senior OR-trainer van ondernemingsraden en teams.  Als trainer werkt zij onder met met de methoden Deep Democracy, NLP en DISC.

Lieke weet ondernemingsraden te prikkelen om hun werkplezier te vergroten én constructief samen te werken met de bestuurder. Dat doet zij praktisch en doelgericht met dynamische werkvormen. Binnen én buiten. Lieke’s enthousiasme is aanstekelijk. Geen OR gaat naar huis zonder een plan en concrete afspraken.

Trainer Schateiland

Edzard Berkouwer


Edzard is jurist en werkt al 12 jaar als toegewijd team- en medezeggenschapstrainer. Edzard werkte onder meer voor Schouten & Nelissen. Naast het geven van OR-trainingen adviseert en begeleidt Edzard ondernemingsraden en bestuurders. Edzard boekt met zijn no no-nonsense aanpak tastbare resultaten.

Edzard begeleidt sessies waarin OR en bestuurder afspraken maken over advies- of instemmingstrajecten of over de samenwerking. Ook conflicten brengt hij met tact tot een goed einde. Verder adviseert Edzard over vernieuwing en begeleidt het inrichten van medezeggenschap.

Walter Landwier trainer Schateiland

Walter Landwier


Walter is jurist en communicatiewetenschapper. Na zijn werk als advocaat bij DLA Piper werkte hij als manager en teamcoach bij KPN. Met Marieke richtte hij Schateiland op. Als je ons belt, krijg je Walter aan de telefoon. Hij adviseert graag over passende OR-trainingen.

Walter probeert verder ons groeiende trainingsbureau voor de OR in goede banen te leiden. De standaardwerkjes ‘Help, ik zit in de OR!’, ‘Survivalgids voor de OR’ en ‘De Schatkamer’ zijn van zijn hand. Hij is hij de geestelijk vader van onze vernieuwende teamrollen- en communicatietests.

Marleen Zonnenberg trainer Schateiland

Marleen Zonnenberg


Marleen is arbeids- en organisatiepsycholoog en werkte 12 jaar bij Ahold in HR- en management functies. Daarna ontwikkelde Marleen zich tot coach en senior trainer van teams en ondernemingsraden. Haar hele loopbaan helpt ze mensen en teams om talenten te ontdekken en te benutten. Als HR-verantwoordelijke zat Marleen vaak aan tafel met ondernemingsraden.

Met haar open en enthousiaste blik geeft ze teams en ondernemingsraden rust, focus en een beter resultaat. Teams en ondernemingsraden hebben na een training met Marleen nieuwe energie opgedaan om samen meer te bereiken.

Sander van der Horst


Sander werkt met veel plezier als trainer en coach voor zowel ondernemingsraden als teams. Hij is arbeids- en organisatiepsycholoog, volgde een aantal (Engelse) vakopleidingen werkt ook als gecertificeerd coach. Sander is als trainer open minded, doelgericht en motiverend.

Met zijn enthousiasme en doortastendheid weet hij ondernemingsraden en teams een nieuwe impuls te geven. Ondernemingsraden en teams halen met Sander meer uit de OR-leden en meer uit het team. Sander kan uw team of ondernemingsraad ook ‘on the job’ coachen.

Joline Wortelboer trainer Schateiland

Joline Wortelboer


Joline is Cum Laude afgestudeerd als psycholoog en volgde een stevige trainingsopleiding bij De Galan School voor Training. Zij werkte als opleidingscoördinator en trainer bij GORTcoaching. Nu werkt ze met veel plezier als trainer en coach voor ondernemingsraden en teams.

Met haar vrolijkheid en haar persoonlijke benadering helpt zij ondernemingsraden en teams om kwaliteiten te leren benutten in de samenwerking. Dat doet zij bijvoorbeeld met onze teamrollentest en communicatietest. Met haar zang- en musicalachtergrond zorgt ze graag voor een vrolijke noot.

Saskia Brankaert trainer Schateiland

Saskia Brankaert


Saskia is senior adviseur met een flinke dosis praktijkervaring. Als OR-lid werkte zij bij Philips aan complexe advies- en instemmingsaanvragen over onder andere reorganisaties, ploegensystemen, bedrijfssluitingen, acquisities, en herinrichting van de medezeggenschapstructuur. Verder onderhandelde zij over cao’s en sociale plannen.

Saskia is arbeidsrechtdeskundige en adviseert over onder over andere de toepassing van de WOR, de aanpak van advies- en instemmingsaanvragen en onderhandelstrategie. Door haar praktijkgerichtheid en betrokkenheid helpt zij ondernemingsraden om meer invloed te krijgen op belangrijke besluiten.

Siebe brouwer trainer - Schateiland

Siebe Brouwer


Siebe studeerde Bedrijfseconomie en Bedrijfskunde en werkte onder andere als Manager Control en directeur a.i. bij de Rabobank. Hij zette met Avans+ Hogeschool de nieuwe post-HBO opleiding Privacybescherming op. Daar is Siebe nu kerndocent. Verder werkt hij als interim manager en als consultant bij implementatie van de AVG.

Siebe zet al zijn praktijkervaring in bij de trainingen Privacy (AVG) voor de OR en Financiën voor de OR. In een ontspannen sfeer behandelt hij de belangrijkste vragen van de OR. Door het vertalen van complexe vraagstukken of dilemma’s naar begrijpelijke taal is iedere training laagdrempelig.

Olav van der Kind trainer Schateiland

Olav van der Kind


Olav werkt sinds 1993 als arbeidsrechtadvocaat. In 2001 richtte hij advocatenkantoor DingemansVanderKind op. Olav is gespecialiseerd in medezeggenschapsrecht en heeft jarenlange ervaring met het adviseren van ondernemingsraden.
Olav geeft training en advies op het gebied van de WOR, cao’s, sociale plannen, OR-Reglementen, advies- en instemmingsaanvragen.

Hij is geen formele of procedureel ingestelde advocaat maar houdt wel de juridische kaders in de gaten. Met zijn vriendelijke en pragmatische benadering brengt hij de meest netelige kwesties tot een goed einde.

Martin Koekoek trainer Schateiland

Martin Koekkoek


Martin is een jurist met verstand van cijfers. Met een studie rechten, een halve accountantsopleiding en een MBA bij Insead heeft hij bijna 30 jaar diverse functies bekleed in het bedrijfsleven. Martin is 7 jaar voorzitter geweest van een ondernemingspensioenfonds.

Martin adviseert en traint interactief. Geen monologen, geen moeilijke begrippen maar met vraag en antwoord snel naar de essentie van vraagstukken op het terrein van pensioen en financiën. Martin geeft met veel plezier onze OR-trainingen Pensioenen voor de OR en Financiën voor de OR.

Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Nuon Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad Provincie Zuid-Holland Ondernemingsraad Rabobank Ondernemingsraad Sanquin