Schatkamer - OR-blogs - Hoe communiceer ik effectiever als uil?- Communiceren als een beest – Deel 5
31 augustus 2020

Hoe communiceer ik effectiever als uil?- Communiceren als een beest – Deel 5

Communicatiestijl de Uil

Met jouw communicatiestijl heb je vast al veel bereikt. Jouw stijl heeft bepaalde kwaliteiten en het zou zonde zijn die overboord te gooien. Je hoeft jezelf niet te veranderen. Dat betekent niet dat je niet effectiever kan worden door je stijl af en toe aan te passen. Hier krijgt ieder beest inzicht in zijn blinde vlekken en tips om zijn stijl hier en daar wat aan te passen.

De uil heeft een vragende en formele communicatiestijl. Als uil ben je in staat om je stijl aan te passen als je je daarop kan voorbereiden. Het helpt als je minstens zoveel tijd besteedt aan de manier waarop je het gesprek gaat voeren als aan de inhoud van het gesprek. Zodat je niet alleen gelijk hebt, maar ook gelijk krijgt van de andere dieren. Soms is het handig om je wat stellender of informeler op te stellen.

 1. Begin met de conclusie van je verhaal
  Omdat je zelf als uil graag alle informatie krijgt, ben je geneigd om ook de andere OR-leden uitgebreid van informatie te voorzien. Als je bijvoorbeeld verslag doet van een gesprek zal je eerst vertellen hoe de aanpak is geweest, om daarna punt voor punt de antwoorden door te nemen. De helft van de ondernemingsraad is bij je tweede punt al afgedwaald. Als je hun aandacht wilt vasthouden, kan je beter beginnen met de zin die je misschien voor het laatst wilde bewaren. Bijvoorbeeld: ‘Ik adviseer om het niet te doen’. 
 1. Reageer op gevoelens
  Als uil ben je in staat om inhoudelijk te blijven communiceren als een collega teleurgesteld, boos of ongemotiveerd is. Als iemand bijvoorbeeld een belangrijke brief aan de bestuurder is kwijtgeraakt, zou je zomaar als uil kunnen reageren met: ‘Het is wel handiger als je een back-up maakt’. Communiceren over gevoelens hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het is vaak al genoeg als je zegt: ‘Wat vervelend voor je’ of als je vraagt of je kan helpen. Op die manier kun je sneller weer gewoon over de inhoud praten. Als je gevoelens negeert, worden ze vaak alleen maar heftiger, waardoor het nog moeilijker wordt om een rustig en inhoudelijk gesprek te hebben.
 1. Houd oogcontact
  Als je als uil in gedachten bent, verlies je de mensen om je heen vaak letterlijk uit het oog. Let op dat je goed blijft kijken naar wat een ander dier uitstraalt: wordt hij ongeduldig, staart hij naar buiten, zit hij misschien nee te schudden of ja te knikken? Aan de non-verbale signalen van de andere dieren kun je vaak goed aflezen of jouw verhaal aankomt. Probeer ook eens wat meer om je heen te kijken als je bijvoorbeeld door de gang loopt op je werk. De kip en het schaap vinden het prettig als je even gedag zegt, glimlacht of een praatje maakt. Dan zullen ze liever met je samenwerken.
 2. Onderbreek sneller
  Het is als uil belangrijk om anderen te onderbreken als ze te snel gaan of te veel informatie achter elkaar geven. De andere dieren kunnen aan jou niet goed zien of je een verhaal nog volgt. Als je niks zegt zullen de meeste OR-leden doorpraten. De reden dat je niet zo graag onderbreekt is dat je het netter vindt om anderen hun verhaal te laten afmaken. Een vriendelijke manier om te onderbreken is met een samenvatting: ‘Dus jij vindt…’. Dat geeft jou de tijd om de informatie te ordenen en het komt daarnaast vriendelijk over, omdat je laat merken dat je aandacht hebt voor de ander.
 1. Vraag bedenktijd
  Jij komt als uil het best tot je recht als je even kan nadenken over wat je wilt zeggen. Laat je dus niet in een hoek drukken door de stellige OR-leden of bestuurders die direct een reactie willen. Geef jezelf bedenktijd door op een stellende manier te zeggen: ‘Ik denk er even over na en ik kom er vandaag nog op terug.’
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin