Schatkamer - OR-blogs - Effectief communiceren als kip – Communiceren als een beest – Deel 7
10 november 2020

Effectief communiceren als kip – Communiceren als een beest – Deel 7

Communiceren als een beest met de OR!

Met jouw communicatiestijl heb je vast al veel bereikt. Jouw stijl heeft bepaalde kwaliteiten en het zou zonde zijn die overboord te gooien. Je hoeft jezelf niet te veranderen. Dat betekent niet dat je niet effectiever kan worden door je stijl af en toe aan te passen. In dit hoofdstuk krijgt ieder beest inzicht in zijn blinde vlekken en tips om zijn stijl hier en daar wat aan te passen.

Als kip heb je een stellende en informele communicatiestijl. Er zijn momenten dat het uitende en stellende talent van de kip een beetje doorslaat. Dan neemt de kip te veel ruimte in met zijn eigen emoties en meningen.

Dit kun je als kip doen om aansluiting te houden bij de andere dieren:

 1. Neem het gesprek niet over
  Als kip ben je een gevoelsmens. Inlevingsvermogen vind je heel belangrijk. Soms laat je dat blijken door het delen van je eigen gevoelens en ervaringen. Dan neem je een gesprek over. Voor je het weet gaat het gesprek over jouw afdeling in plaats van over de onrust op de afdeling van je collega. Probeer eens open vragen te stellen en écht luisteren naar het verhaal van de ander. Dan komt de waardering die je hebt voor je OR-collega ook beter over.
 1. Bereid beter voor wat je wilt zeggen
  Als kip denk je hier vaak niet aan, omdat je goed bent in improviseren en je je overal wel uitkletst. Daardoor zeg je vaak te veel of spring je van de hak op de tak. Vooral uilen en hanen vinden het lastig als je op die manier je ingevingen deelt. In plaats van spontaan vinden ze dat warrig en hebben ze moeite om hun aandacht erbij te houden. Als je voorbereidt wat je drie belangrijkste punten zijn, zal je je niet zo snel laten leiden door wat je ter plekke bedenkt. Dit is vooral belangrijk wanneer je als woordvoerder van de OR optreedt. 
 1. Let op of je gesprekspartners afhaken
  Het is belangrijk dat je goed blijft kijken naar je gesprekspartners als je ze ergens van probeert te overtuigen. Dan kun je zien of zij hun aandacht er nog bij hebben. De reden dat je dit soms niet doet is meestal omdat je een heel enthousiast gevoel krijgt van je eigen verhaal en dan lekker doorvertelt. Als OR-lid helpt het om vooraf een aantal vragen te bedenken die je in de OV-vergadering kunt stellen. In het vuur van je verhaal kom je daar vaak niet op. Het is toch jammer als je niet de bestuurder maar alleen jezelf nog eens hebt overtuigd.
 1. Check of de afspraak voor iedereen duidelijk is
  Als kip heb je vaak aan één woord genoeg. Je ziet vrij snel voor je wat er moet gebeuren en als je gevoel daar goed over is, kan je aan de slag. Daardoor check je maar matig wat nu precies de afspraak is of hoe iets overkomt op anderen. De vraag stellen: ‘Wat hebben we nu precies afgesproken?’ doet wonderen.
 2. Houd vaker je mond
  Stilte is voor de meeste kippen ongemakkelijk. Andere dieren vinden het soms ook wel best als jij de tijd volpraat. Ze worden er zelf alleen steeds passiever van. De andere dieren kunnen namelijk niet tegelijk praten en denken zoals jij. Houd dus wat vaker je mond. Als je het echt niet volhoudt om niks te zeggen of alleen maar tot tien zit te tellen, probeer dan eens samen te vatten wat er tot nu toe is gezegd. Dan ben je actief én breng je ordening aan voor jezelf en voor de andere OR-leden.
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin