Schatkamer - OR-blogs - Effectief communiceren als schaap – Communiceren als een beest – Deel 8
18 januari 2021

Effectief communiceren als schaap – Communiceren als een beest – Deel 8Met jouw communicatiestijl heb je vast al veel bereikt. Jouw stijl heeft bepaalde kwaliteiten en het zou zonde zijn die overboord te gooien. Je hoeft jezelf niet te veranderen. Dat betekent niet dat je niet effectiever kan worden door je stijl af en toe aan te passen. In deze blogs krijgt ieder beest inzicht in zijn blinde vlekken en tips om zijn stijl hier en daar wat aan te passen.

Het schaap heeft een vragende en informele stijl. Als schaap heb je vaak het meeste oog voor de andere dieren, waardoor je ook begrijpt wanneer het handig is om je stijl aan te passen. Bij een schaap betekent aanpassen vaak begrip tonen of zelfs toegeven. Soms is het voor jezelf maar ook voor de ondernemingsraad effectiever om je zakelijker op te stellen.

Dit kun je doen:

 1. Puntsgewijs je mening voorbereiden
  Net als de kip ben je goed in improviseren, waardoor je je onvoldoende voorbereidt op belangrijke gesprekken. Als schaap richt je je in het gesprek bijna automatisch op de ander, waardoor je eigen mening ondergesneeuwd raakt. Het helpt als je voorafgaand aan een gesprek bedenkt wat de drie belangrijkste dingen zijn die je wilt zeggen. Nog beter is als je het gesprek er mee start, zodat je daarna weer lekker kunt luisteren. 
 1. Wees concreet als je iets voorstelt
  Als schaap kan je vol enthousiasme zeggen: ‘Als we er allemaal de schouders onder zetten kunnen we een goede slag maken.’. De andere dieren kunnen daar onmogelijk uit opmaken dat jij bedoelt: ‘Als iedereen zijn hoofdstuk maandag inlevert dan hebben we vrijdag het OR-jaarverslag af’. Oefen je in het zo duidelijk mogelijk verwoorden wat je wilt dat de ander concreet doet.
 1. Zeg niet te snel ‘ja’
  Om de sfeer goed te houden ben je eerder dan de andere dieren geneigd om ‘ja’ te zeggen als andere OR-leden je iets vragen. Soms kom je daardoor in de problemen met je eigen werk of met dingen die je aan andere mensen hebt toegezegd. Het scheelt al als je zegt: ‘Ik denk er even over na en kom er zo op terug.’ Dat geeft je tijd om te bedenken óf en op welke manier je kunt helpen. Let ook eens op hoe vaak je onbewust ‘Ja’ zegt. Knikken en glimlachen betekent bij jou als schaap meestal ‘Ik begrijp wat je bedoelt.’ Een bestuurder denkt dan al snel dat je het met hem eens bent. Als dat niet de mening van de OR is, kan je dat maar beter expliciet zeggen. 
 1. Stel geen vraag als je eigenlijk iets wil zeggen
  Zomaar je mening geven komt voor een schaap vrij direct over. Je wil andere mensen niet voor het hoofd stoten en ze de kans geven om aan te geven wat zij willen. Daardoor stel je vaak een vraag als je eigenlijk iets te zeggen hebt. Andere dieren vinden dat onduidelijk of zelfs een beetje manipulatief. Dat is het laatste wat je als schaap wilt zijn. Dus als je iets te zeggen hebt: zeg het en stel geen vraag.
 1. Niet glimlachen als je niet blij bent
  Omdat je als schaap houdt van harmonie, zal je vriendelijk blijven kijken terwijl je grens al lang bereikt is. Als je goed naar jou kijkt zie je wel dat ‘Ja, tuurlijk joh, dat doe ik er wel even bij.’ betekent: ‘Nee, ik heb het veel te druk.’ Maar helaas kijken alleen andere schapen zo goed naar hun collega’s.

Je weet nu wat je als OR-lid kunt doen om zelf effectiever te communiceren. Zoals je ziet, hoeven het geen grote dingen te zijn.

De ondernemingsraad bestaat natuurlijk uit verschillende beesten. Hoe houd je tegelijkertijd rekening met uilen, hanen, kippen en schapen? Hoe voorkom je dat het een beestenboel wordt?

In de volgende blogs lees je hoe je kunt inspelen op de verschillende communicatiestijlen in de ondernemingsraad.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin