Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor (samen)werken in een cliëntenraad
11 november 2015

De 5 Gouden tips voor (samen)werken in een cliëntenraadDe ondernemingsraad is bij de meeste mensen een stuk bekender dan de cliëntenraad. Werken in de cliëntenraad is leuk en verantwoordelijk werk. Lees hier onze praktische tips!

1) Vergis je niet in de breedte van de verantwoordelijkheid
Volgens de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (de Wmcz) heeft de wetgever er voor willen zorgen dat de cliëntenraad zijn visie op de inzet van publieke middelen kan geven aan de bestuurder van een zorginstelling (gezondheidszorg én maatschappelijke zorg). Veel cliëntenraden maken zich druk om de toegankelijkheid van de lift voor rolstoelgebruikers of kroketten in de kantine. Voor een deel is dat een gemiste kans. Richt je ook op het gebruik van het geld dat wordt besteed uit de publieke middelen. De cliëntenraad een bredere bevoegdheid dan de ondernemingsraad. De bestuurder van een onderneming hoeft aan de ondernemingsraad niet te verantwoorden hoe hij zijn geld uitgeeft (behalve bij een belangrijke investering).

2) Maak van de cliëntenraad geen klachtenbalie
Veel leden van cliëntenraden zijn lid geworden omdat zij de zorg een warm hart toedragen. Zij hebben vaak zelf in hun werk of privé actief met de zorg te maken. Soms zijn ze zelf cliënt of cliënt geweest. Door deze affiniteit met de zorg is het soms verleidelijk om open te staan voor iedereen die een klacht heeft over de zorginstelling. Soms hebben cliëntraden zelfs een telefonische helpdesk. De cliëntenraad ontvangt via zijn leden gemakkelijk een hele rits individuele klachten. Vaak worden deze vervolgens besproken in de cliëntenraad. Heel sociaal maar hiervoor is de cliëntenraad primair niet bedoeld. Richt je op breder levende signalen in de zorginstelling, maar ook op politieke ontwikkelingen en ontwikkelingen in de zorg.

3) Houd de wet er onder tafel bij
In aansluiting op tip 2 is het handig om voor ieder onderwerp dat er speelt te weten of de cliëntenraad adviesgerechtigd is. Net als in de Wet op de ondernemingsraden heeft de wetgever een keurige limitatieve opsomming gemaakt van de onderwerpen waarover de cliëntenraad advies mag uitbrengen. Lees artikel 3 Wmcz eens rustig door en bepaal of de onderwerpen op de agenda hieronder vallen. Dat is wel zo duidelijk en goed om te weten voordat je in gesprek gaat met de bestuurder.

4) Adviseer ook ongevraagd en wordt eerder betrokken bij de besluitvorming
De cliëntenraad adviseert gevraagd maar ook ongevraagd. Het is belangrijk om als cliëntenraad een eigen visie te hebben op de zorg(instelling) en besteding van middelen. Vanuit deze visie kan de cliëntenraad onderwerpen op de agenda zetten. Door dit te doen, win je als cliëntenraad vertrouwen bij de bestuurder. In plaats van een reactieve cliëntenraad ziet hij een proactieve cliëntenraad waarmee hij op strategisch niveau kan sparren. De bestuurder zal zo’n cliëntenraad eerder betrekken bij de besluitvorming. Dat maakt de cliëntenraad effectiever en waardevoller voor de zorginstelling.

5) Werk aan de samenwerking in de cliëntenraad
Leden van cliëntenraden komen soms uit hele verschillende hoeken van de maatschappij. Daarnaast zijn ze, anders de leden van de ondernemingsraad, niet bij de zorginstelling in dienst. Ze kennen elkaar dus vaak niet goed en dat kan er voor zorgen dat de raad wat ‘los zand’ is waarbij leden makkelijk afzeggen of helemaal afhaken. Dat maakt dat de cliëntenraad extra zijn best zal moeten doen om als team effectief te zijn en om iedereen te binden. De raad moet weten wat ieders kwaliteiten zijn en deze benutten. Verder is het belangrijk dat in de raad op het juiste niveau gediscussieerd kan worden en dat er effectief besluiten genomen worden. Dat gaat niet vanzelf. De cliëntenraad zal hiervoor tijd en energie in moeten investeren.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen om als cliëntenraad je visie te ontwikkelen en om effectief samen te werken? Bel ons dan op 06 30 95 86 61 of mail naar info@schateiland.com. Wij helpen u graag op weg op een heidag of met een training of cursus voor de cliëntenraad. Onze teambuilding, cursussen en trainingen voor de ondernemingsraad, bieden wij ook voor de cliëntenraad.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin