Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor een ondernemingsraad in conflict
22 oktober 2015

De 5 Gouden tips voor een ondernemingsraad in conflictGek genoeg kan een goed conflict in de ondernemingsraad of met de bestuurder de samenwerking flink verbeteren. De meeste ondernemingsraden vermijden conflicten. Vergaderingen kunnen dan een martelgang zijn en op de wandelgang wordt er flink geroddeld. Het oplossen van een conflict vraagt durf en doorzettingsvermogen. Leuk voor de sfeer is het niet, maar wel de moeite waard. Hier onze 5 Gouden tips voor een ondernemingsraad in conflict.

1) Vier je conflict
De meeste mensen denken dat het bespreken van conflicten de sfeer in de ondernemingsraad of met de bestuurder alleen maar verslechtert. Op de korte termijn klopt dat, op de lange termijn niet. Probeer eens anders naar een conflict te kijken. Als je het kunt zien als een meningsverschil of een stevige discussie scheelt dat al. En als je dat meningsverschil ook nog tijdig signaleert, escaleert het niet tot een persoonlijke loopgravenoorlog. Signaleer sluimerende meningsverschillen en zet ze tijdig op de agenda. Vaak kan de voorzitter dit door zijn rol wat objectiever doen dan de kemphanen zelf. Maar het is natuurlijk helemaal mooi als de OR-leden het conflict zelf willen bespreken.

2) Richt je op inhoudelijke conflicten
Als het gaat om een relationeel conflict tussen een paar OR-leden of met de bestuurder probeer het dan niet in het bijzijn van de hele ondernemingsraad op te lossen. Dat maakt het conflict alleen maar groter en zwaarder. Als er een persoonlijke kwestie speelt tussen bepaalde OR-leden of met de bestuurder dan zal dit conflict met deze mensen moeten worden besproken en opgelost. De spanning neemt steeds meer toe als het conflict niet wordt opgelost.

3) Bespreek je conflict als een gewoon onderwerp op de agenda
Als het conflict eenmaal boven tafel is, bespreek het dan gewoon tijdens de OR-vergadering. Laat beide ‘partijen’ feitelijk onderbouwd vertellen wat hun standpunt is én luisteren naar het standpunt van de ander. Iedereen kan vervolgens helpen door oplossingen aan te dragen. Vat het meningsverschil en de mogelijke oplossingen samen en neem samen een besluit. Daarmee is vast niet het hele conflict weg maar de spanning is wel afgenomen.

4) Leer omgaan met emoties bij conflicten
Iedereen reageert anders in conflictsituaties. Er zal bij iedereen een spanningsveld zijn tussen de wens om zijn zin te krijgen en de wens de relatie goed te houden. De balans daartussen verschilt per persoon. Sommige OR-leden zien het echt als een inhoudelijk meningsverschil en maken op de gang alweer grappen tegen elkaar. Deze mensen hebben wat minder oog voor de impact van heftige meningsverschillen op de relaties in het team. Anderen trekken het zich meer persoonlijk aan. Ze hebben het gevoel niet serieus genomen te worden of denken ‘verloren’ te hebben. Ze trekken zich terug of vallen juist aan. Er is geen spoorboekje voor het omgaan met emoties. Het helpt wel als je weet hoe je collega’s van nature reageren in conflictsituaties. En hoe je hierop goed kunt reageren. Inzicht in de verschillende communicatiestijlen, conflictstijlen en/of ieders drijfveren is hierbij handig. Deze inzichten geven een gezamenlijke taal om conflicten wat meer neutraal te kunnen bespreken.

5) Leer van het conflict
Het klinkt wat trainerig, maar het is belangrijk om het oplossen van het conflict goed na te bespreken. Doe dat wel als de emoties wat zijn gezakt en het conflict ook daadwerkelijk is opgelost. Wat hielp wel en wat hielp niet bij het oplossen van het conflict? Wat zou de ondernemingsraad de volgende keer anders willen doen? Wat heeft het conflict opgeleverd? Zo kan een volgend conflict met minder kleerscheuren worden opgelost.

Wilt u weten hoe Schateiland u kan helpen om conflicten in uw ondernemingsraad of met de bestuurder op te lossen, bel dan naar 06 30 95 86 61 of mail ons op info@schateiland.com. Wij vinden het ook lastig. Maar we hebben er ervaring mee en kunnen als relatieve buitenstaander misschien meer bereiken.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin