Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor het omgaan met financiële informatie in de ondernemingsraad (OR)
30 november 2015

De 5 Gouden tips voor het omgaan met financiële informatie in de ondernemingsraad (OR)Niet veel OR-leden hebben affiniteit met cijfers. Toch heeft de OR als belangrijke taak om het financiële reilen en zeilen van de onderneming in de gaten te houden. Hoe doe je dat? Lees hier onze 5 Gouden tips.

1) Wordt geen boekhouder
Het is zeker niet de bedoeling van de wetgever en al helemaal niet van de ondernemer dat je het werk van de boekhouder overdoet. De ondernemingsraad moet vooral goed geïnformeerd zijn en toetst de (groeps)jaarrekening en verlies- en winstrekening op hoofdlijnen. Het gaat er vooral om dat je de juiste vragen weet te stellen over de voor de medewerkers belangrijke onderwerpen. Bedenk vooraf wat je wilt weten voordat je verdrinkt in de cijferbrij.

2) Zorg wel dat je voldoende informatie hebt om tot een goed beeld te komen
Soms zijn de cijfers die de OR te zien krijgt zo high level of geconsolideerd dat er geen chocolade meer van te maken is. Alles komt uit op 0. Daarom is het soms belangrijk om bij bepaalde onderwerpen dieperliggende cijfers te zien te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan voorzieningen, belangrijke investeringen, wijze van afschrijven, waardering, kredieten, etcetera. Niet alle ondernemers vinden dit prettig omdat de ondernemingsraad hiermee de vinger op de gevoelige plek kan leggen of dichtbij hun eigen portemonnee kan komen.

3) Doe het niet alleen
Soms is er in de ondernemingsraad wat weinig animo om in de financiële commissie plaats te nemen. Het risico bestaat dat maar één persoon feitelijk de cijfers van de onderneming analyseert. Hopelijk doet hij of zij dat goed. Het is -mede voor de continuïteit- aan te raden om minstens met z’n tweeën op de hoogte te zijn van de cijfers. Door de cijfers met elkaar te bespreken kan een duidelijker beeld ontstaan en kan je de juiste vragen formuleren.

4) Kom je er niet uit, vraag hulp
Het analyseren van financiële informatie is een beroep. Dat leer je niet in een OR-cursus en het is eigenlijk zonde om hier een OR-opleiding voor te gaan volgen. Er zijn in de organisatie altijd wel mensen te vinden die de cijfers beter kunnen doorgronden. De meest voor de hand liggende afdeling om te zoeken is Finance/Control. Zo gebruik je gespecialiseerde kennis in de organisatie zonder het allemaal zelf te moeten leren. Je kunt er ook voor kiezen om een financieel specialist uit te nodigen om de cijfers door te nemen en van zijn bevindingen verslag te doen bij de OR. Overleg dit wel eerst even met de bestuurder.

5) Kijk niet alleen terug, maar vooral vooruit
Cijfers uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Zorg er voor dat je ook geïnformeerd wordt over de begroting en/of financiële jaarplanning. De OR kan hierin op grond van haar ‘gewone’ informatierecht inzage vragen. Zorg ook dat je als ondernemingsraad je ogen en oren open hebt. Vaak weten OR-leden al dat er een verhuizing aankomt, de verbouwing duurder uitvalt of de financiële jaarplanning niet gehaald wordt. Bespreek dergelijke onderwerpen met de bestuurder, vraag om informatie en wat de bestuurder doet om eventuele tegenvallers op te vangen.

Wilt u weten hoe Schateiland u kan helpen om door de bomen het bos te zien en een kundige gesprekspartner te worden? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een OR-maatwerkcursus- of training Financiën. Graag vertellen wij u meer. Bel ons op 06 30 95 86 61 of mail ons op info@schateiland.com.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin