Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor de OR en mediation
13 augustus 2018

De 5 Gouden tips voor de OR en mediationSoms lukt het niet om er samen uit te komen. Als je niet naar de rechter wilt maar er toch uit wilt komen, overweeg dan het inschakelen van een mediator. Lees hier onze tips.

  1. Bepaal eerst waar het geschil over gaat

Een mediator is niet in alle gevallen geschikt. Gaat het over een juridische kwestie, dan kan het beter zijn om een juridisch adviseur of een advocaat in te schakelen voor bijvoorbeeld het afgeven van een legal opinion. Gaat het over de samenwerking of zelfs tegenwerking, dan biedt een mediator uitkomst. Vaak gaat een conflict niet over de inhoud maar over de manier van informeren, communiceren of over het nakomen van afspraken.

  1. Betrek de mediator tijdig

Laat het conflict niet dusdanig hoog oplopen dat mediation al geen zin meer heeft. Mediation kan ervoor zorgen dat de relatie tijdig wordt ‘gered’. Anders dan in een huwelijk zijn de ondernemingsraad en de bestuurder de hele zittingstermijn tot elkaar veroordeeld. Of ze willen of niet. Voldoende reden dus om het er niet op aan te laten komen en tijdig een constructieve houding aan te nemen.

  1. Laat de mediator zijn werk doen

Stel de mediator geen voorwaarden vooraf over termijnen, setting, tijdsduur, werkwijze, etc. Een mediator is ervoor opgeleid om het vak van mediator uit te voeren. Je legt een bakker ook niet uit hoe hij een brood moet bakken.

  1. Start pas met mediation als iedereen echt wil

Het heeft geen zin om mediation te doen als een of beide partijen er eigenlijk geen vertrouwen meer in heeft of de echte wil om eruit te komen ontbreekt. Dat kan komen door eerdere ervaringen met de bestuurder of als er iets onomkeerbaars is gebeurd. De mediator gaat de partijen namelijk aanmoedigen om zich te verdiepen in elkaars belangen en om samen naar oplossingen te zoeken. Het helpt soms om te weten dat mediation vrijwillig is en dat beide partijen de mediation kunnen afbreken.

  1. Kies een gecertificeerde mediator

Mediaton is een vak met gemiddeld een tweejarige opleiding. In de opleiding leert de mediator gesprekstechnieken, omgaan met emoties, omgaan met conflicten en oplossingsgericht denken. Kies daarom voor een gecertificeerde mediator. De OR kan ook nog kiezen voor de bedrijfscommissie. Hierbij ben je minder vrij en flexibel. De bedrijfscommissie heeft vaste zittingsdagen en benoemd een commissaris. Als je wat sneller en informeler wilt werken, biedt de mediator uitkomst.

Wil je weten hoe Schateiland jouw ondernemingsraad kan helpen bij mediation? Graag vertellen wij meer over de mogelijkheden. Bel ons op 06 30 95 86 61 of mail ons op info@schateiland.com.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin