Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor scholing en cursus van de PVT (personeelsvertegenwoordiging)
12 juli 2018

De 5 Gouden tips voor scholing en cursus van de PVT (personeelsvertegenwoordiging)De rechten van de personeelsvertegenwoordiging lijken in afgezwakte vorm op die van de ondernemingsraad. Als PVT heb je

1) informatierecht

2) adviesrecht op voorgenomen besluiten die leiden tot verlies van arbeidsplaatsen of tot een belangrijke verandering van de arbeid of de arbeidsvoorwaarden van tenminste een kwart van de werknemers en

3) instemmingsrecht bij vaststelling, wijziging of intrekking van een werktijdenregeling, arbeidsomstandighedenregeling en een ziekteverzuimregeling.

Ten dele zal de behoefte aan scholing en cursus van de PVT dan ook overeenkomen met de behoefte aan scholing van de ondernemingsraad.

Maar het werken in de PVT kan ook aanzienlijk verschillen van het werken in de ondernemingsraad. De PVT bestaat uit minder leden, de organisatie is kleiner en de PVT heeft toch ook minder rechten. Om in de PVT wat te bereiken, zul je het dus vaak moeten hebben van overtuigingskracht en het ‘verdienen’ van een positie bij de bestuurder. Dat vraagt om het ontwikkelen van specifieke vaardigheden voor de PVT. Volgens artikel 35c lid 3 WOR heb je als PVT recht op scholing. Lees hier onze tips voor scholing en opleiding van de PVT.

  1. Richt je vooral op vaardigheden van de PVT

De PVT heeft vaak direct contact met de bestuurder omdat de organisatie vaak maar uit 10 tot 50 personen bestaat. Je spreekt elkaar bij de koffieautomaat, je luncht met elkaar. Door deze vaak informele relatie is het soms lastig om het persoonlijke van het zakelijke te scheiden. Het is daarom belangrijk om als PVT te werken aan vaardigheden als overtuigen en argumenteren, win-win onderhandelen, professioneel overleggen en gesprekstechniek. Andere vaardigheden zoals het schrijven van advies- en instemmingsbrieven, presenteren en vergadertechniek zijn misschien wat minder belangrijk. Neem je eigen ontwikkelbehoefte serieus. Het gaat – net als bij de ondernemingsraad – bij de PVT soms om de behartiging van belangrijke zaken voor de medewerkers.

  1. Doe mee aan open OR/PVT-opleidingen

De manier om kosten te besparen is het deelnemen aan open OR/PVT-trainingen of -cursussen. Maatwerktraining is voor kleinere groepen vaak budgettair niet haalbaar. Soms is het mogelijk om een training te volgen samen met de OR of een PVT binnen een grotere organisatie met verschillende onderdelen. Misschien is maatwerktraining ook niet altijd nodig. Een bijkomend voordeel van open OR/PVT-trainingen is dat je tijdens deze trainingen kunt leren van ervaringen en kennis van andere deelnemers. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

  1. Leer door jezelf te evalueren

Je leert het meest van eigen ervaringen. Bespreek daarom regelmatig hoe je vindt dat de PVT heeft gehandeld. Stel jezelf de vragen: wat ging er goed? Wat kunnen we de volgende keer beter doen? Dat kun je doen na een eigen vergadering of een vergadering met de bestuurder. Doe dit serieus en kijk jezelf kritisch in de spiegel aan. Als de relatie met de bestuurder goed is, kun je deze vragen ook aan de bestuurder stellen. Door jezelf als PVT op deze manier op te stellen, zal de bestuurder ook meer open staan voor verbetering van zijn kant.

  1. School jezelf inhoudelijk

Op allerlei landelijke congressen en inhoudelijke trainingen leer je vaak niet veel meer dan wat je ook op internet zou kunnen vinden. Als er een concrete inhoudelijke vraag speelt, kun je vaak beter even googelen. Het ligt meer voor de hand om een keer een deskundige in te schakelen wanneer je er zelf niet uit komt. Het is niet realistisch om alle kennis van arbo, arbeidsvoorwaarden en reorganisaties paraat in huis te hebben als je met drie personen in een PVT zit. Het scheelt al als je je inschrijft op nieuwsbrieven van bijvoorbeeld ORNet, OR Select en OR Rendement. Dan weet je om te beginnen wat er speelt.

  1. Kijk vooruit als je organisatie groeit

Nu het economisch beter gaat, beginnen organisaties weer te groeien. Zo kan het soms ongemerkt gebeuren dat de organisatie uit 50 medewerkers of meer gaat bestaan. Het kan ook zijn dat de organisatie gaat fuseren en de PVT bij een andere PVT of OR wordt gevoegd. Als de personeelsvertegenwoordiging uitgroeit naar een ondernemingsraad wordt er wettelijk nog wat meer van je verwacht. Dat vraagt ook om extra scholing en opleiding. Omdat je deze ontwikkeling vaak aan ziet komen, kan je erop anticiperen. Bedenk dus dat je tijdig zorgt voor scholing en opleiding voor OR-leden. Je zou kunnen starten met een WOR-scholing of een cursus waarin je begeleid werkt aan het opstarten van de ondernemingsraad.

Wil je meer weten over een scholing, cursus of training van de PVT dan vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden. Je kunt ons bellen op 06 30 95 86 61 of mailen op info@schateiland.com. Wij helpen je graag op weg, ook bij de overgang van PVT naar ondernemingsraad.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin