Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor de OR en een dominante bestuurder
3 september 2018

De 5 Gouden tips voor de OR en een dominante bestuurderSommige bestuurders zijn sociaal, aimabel en coöperatief ingesteld. Met zo’n bestuurder kun je je zegeningen tellen. Er zijn namelijk ook bestuurders die vooral als dominant, sturend en bazig worden ervaren. Ze proberen de ondernemingsraad hun wil op te leggen en stellen zich zakelijk op. Hoe ga je om met zo’n lastige bestuurder?

  1. Trek het je niet persoonlijk aan

Mensen die bestuurder zijn geworden, hebben vaak een stellende communicatiestijl ontwikkeld. Ze zijn gewend om te vertellen wat hun doelen zijn, hoe ze die doelen willen bereiken en wat ze daarbij van de medewerkers verwachten. Ze zijn van nature niet allemaal even benieuwd naar de mening van de ondernemingsraad. Bestuurders met een zakelijke doelgerichte stijl komen niet erg vriendelijk over. Ze onderbreken makkelijk, nemen veel ruimte in, hebben een wat hoger tempo en willen eigenlijk geen ‘nee’ horen. Bedenk dat dit ‘maar’ een stijl van communiceren is. De bestuurder gedraagt zich zo. Dat betekent niet dat hij niet openstaat voor een goed argument en de zorgpunten van medewerkers. Laat je dus niet te snel imponeren; het is niet persoonlijk bedoeld.

  1. Wees zelf ook dominanter

Dominante bestuurders hebben vaak wel respect voor een ondernemingsraad die zichzelf ook wat dominanter opstelt. Ook al zullen ze de ondernemingsraad er geen complimenten voor geven. Wees dus niet te afwachtend maar probeer het gesprek wat meer naar je hand te zetten. Dat kun je doen door wat eerder te onderbreken (door bijvoorbeeld kort samen te vatten wat de bestuurder zegt), je tempo wat te verhogen, direct to the point te komen en concrete voorstellen te doen. Vertel ook wat jij wilt weten en wat je van de bestuurder verwacht. Zelf zou je dit misschien wat te assertief vinden. De bestuurder niet, hij doet het immers zelf ook.

  1. Laat je niet onder druk zetten

Dominante bestuurders hebben vaak haast. De ondernemingsraad moet snel reageren want het is een besluit dat niet te lang kan wachten. Om de bestuurder ter wille te zijn, kun je natuurlijk best een keer wat eerder reageren of een keer ad hoc bij elkaar komen om over een aanvraag te besluiten. Accepteer niet dat de dominante bestuurder de ondernemingsraad stelselmatig onder druk zet. Als de ondernemingsraad steeds snel moet besluiten, betrekt de bestuurder de OR waarschijnlijk te laat. Bespreek hoeveel tijd je nodig hebt en geef aan dat de OR sneller kan schakelen als de bestuurder de OR eerder betrekt.

  1. Zorg dat de OR de vergadering zelf voorzit

Als voorzitter heb je meer invloed op het verloop van de vergadering. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda. Bij de agendapunten kun je aangeven wat het doel van het punt is, wat er in de overlegvergadering uit moet komen en hoeveel tijd je ervoor reserveert. Tijdens de vergadering houd je als voorzitter het stuur in handen door een punt zelf kort in te leiden en de bestuurder weer terug naar het doel van het punt te leiden. Door deze rol in te nemen heb je gevoelsmatig ook meer het mandaat om je steviger op te stellen in het overleg. Stel dus voor om de vergadering voor te zitten. Als de bestuurder daar niet zo enthousiast over is, kun je ook om en om voorzitten.

  1. Bereid je goed voor met de 5 voorbereidingsvragen

Als een dominante bestuurder ergens een hekel aan heeft is het een ondernemingsraad die onderling verdeeld is, de stukken niet kent, afdwaalt en te veel op de details gericht is. Bereid je daarom goed voor om als groep stevig overeind te blijven bij de dominante bestuurder. Zorg dat je van tevoren het antwoord weet op onze 5 voorbereidingsvragen:

  1. Is het stuk duidelijk of heeft de OR nog vragen?
  2. Wat is de bevoegdheid van de OR m.b.t. dit onderwerp?
  3. Wat is het standpunt van de OR?
  4. Wat wil de OR in de vergadering per punt bereiken?
  5. Hoe gaat de OR het gesprek aanpakken (wie is woordvoerder, hoe reageert de OR op te verwachten argumenten/reacties, wat gaat de OR voorstellen?)

Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Wil je weten Schateiland je kan helpen om te gaan met een dominante bestuurder? Bel ons dan op 06 30 95 86 61 of mail naar info@schateiland.com. Wij helpen je graag op weg. Bekijk ook eens de tips van onze 10-jarige vlogster Suzie!

 

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin