De 5 Gouden tips voor de OR en mediation
Soms lukt het niet om er samen uit te komen. Als je niet naar de rechter wilt maar er toch uit wilt komen, overweeg dan het inschakelen van een mediator. Lees hier onze tips.
- Bepaal eerst waar het geschil over gaat
Een mediator is niet in alle gevallen geschikt. Gaat het over een juridische kwestie, dan kan het beter zijn om een juridisch adviseur of een advocaat in te schakelen voor bijvoorbeeld het afgeven van een legal opinion. Gaat het over de samenwerking of zelfs tegenwerking, dan biedt een mediator uitkomst. Vaak gaat een conflict niet over de inhoud maar over de manier van informeren, communiceren of over het nakomen van afspraken.
- Betrek de mediator tijdig
Laat het conflict niet dusdanig hoog oplopen dat mediation al geen zin meer heeft. Mediation kan ervoor zorgen dat de relatie tijdig wordt ‘gered’. Anders dan in een huwelijk zijn de ondernemingsraad en de bestuurder de hele zittingstermijn tot elkaar veroordeeld. Of ze willen of niet. Voldoende reden dus om het er niet op aan te laten komen en tijdig een constructieve houding aan te nemen.
- Laat de mediator zijn werk doen
Stel de mediator geen voorwaarden vooraf over termijnen, setting, tijdsduur, werkwijze, etc. Een mediator is ervoor opgeleid om het vak van mediator uit te voeren. Je legt een bakker ook niet uit hoe hij een brood moet bakken.
- Start pas met mediation als iedereen echt wil
Het heeft geen zin om mediation te doen als een of beide partijen er eigenlijk geen vertrouwen meer in heeft of de echte wil om eruit te komen ontbreekt. Dat kan komen door eerdere ervaringen met de bestuurder of als er iets onomkeerbaars is gebeurd. De mediator gaat de partijen namelijk aanmoedigen om zich te verdiepen in elkaars belangen en om samen naar oplossingen te zoeken. Het helpt soms om te weten dat mediation vrijwillig is en dat beide partijen de mediation kunnen afbreken.
- Kies een gecertificeerde mediator
Mediaton is een vak met gemiddeld een tweejarige opleiding. In de opleiding leert de mediator gesprekstechnieken, omgaan met emoties, omgaan met conflicten en oplossingsgericht denken. Kies daarom voor een gecertificeerde mediator. De OR kan ook nog kiezen voor de bedrijfscommissie. Hierbij ben je minder vrij en flexibel. De bedrijfscommissie heeft vaste zittingsdagen en benoemd een commissaris. Als je wat sneller en informeler wilt werken, biedt de mediator uitkomst.
Wil je weten hoe Schateiland jouw ondernemingsraad kan helpen bij mediation? Graag vertellen wij meer over de mogelijkheden. Bel ons op 06 30 95 86 61 of mail ons op info@schateiland.com.
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: mediation ondernemingsraad, mediation or<< vorige blog - volgende blog >>
Basiscursus startende OR (WOR, missie/visie, kwaliteiten) >
OR-training Leiding geven aan de OR (training DB) >
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder >
Vernieuwing van de medezeggenschap >
Communiceren met de achterban >
Samen schrijven aan een advies >
5 Gouden tips voor de nieuwe OR van gemeente >
De 5 Gouden tips voor de voorzitter van de ondernemingsraad (OR) >
De 5 Gouden tips voor de ondernemingsraad bij een reorganisatie >
De 5 Gouden tips om als OR tijdig betrokken te worden bij de besluitvorming >
Schakelen in de communicatie met de bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 18 >
Belbin
communicatie
Covey
Cultuurverandering
ervaren ondernemingsraad
Feedback
Heidag
klantgerichheid
online
open inschrijvingen
OR-cursus en training
profileren
profileren team
Samenwerken
schatkamer-categorien
adviesrecht
algemeen
communicatie achterban
faciliteiten
geheimhouding
informatierecht
instemmingsrecht
opleiding OR
OR-vergadering
overlegvergadering
rollen taken OR
verkiezingen
startende ondernemingsraad
Teambuilding
Teamdag
teameffectiviteit
teamlearning
Teamontwikkeling
Teamrollen
Vergaderen
zelfsturend team
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban