Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips om drijfveren in de ondernemingsraad te benutten (OR)
18 februari 2013

De 5 Gouden tips om drijfveren in de ondernemingsraad te benutten (OR)Op school haalde je de hoogste cijfers voor de vakken die je leuk vond. Je presteert nou eenmaal het best als je doet wat je leuk vindt. Dat geldt niet alleen voor jou maar voor iedereen in de ondernemingsraad. Ken jij de drijfveren je collega’s in de ondernemingsraad? Teamwork, resultaten boeken, de inhoud, gestructureerd werken, relevantie of daadkracht? Als een ondernemingsraad ieders drijfveren benut, wordt de samenwerking leuker én effectiever. Je kunt achter de drijfveren in de ondernemingsraad komen door een drijfverentest te doen. Gewoon inschatten kan natuurlijk ook. Lees hier hoe je de 5 belangrijkste drijfveren in de ondernemingsraad optimaal kunt benutten:

1) Rode drijfveer: houdt het tempo er in en zorgt voor besluiten
Deze OR-leden vinden het belangrijk dat er besluiten worden genomen en dat er tempo wordt gemaakt. Een goede OR-voorzitter heeft wat rood. Verder hebben ze een antenne voor hoe de hazen lopen in de organisatie. Even een kopje koffie drinken met de bestuurder rondom een belangrijke advies- of instemmingsaanvraag. OR-leden met deze drijfveer kunnen wel eens wat dwingend overkomen. Ze bedoelen het goed. Ze werken graag met je samen als je het tempo er in houdt.

2) Blauwe drijfveer: zorgt voor structuur en maakt dingen af
Deze OR-leden vinden het belangrijk om gestructureerd en volgens duidelijke procedures te werken. Afspraak is voor hen afspraak. Nou zal iedereen dat zeggen, maar deze OR-leden toch net iets eerder. Soms komen ze daardoor wat bureaucratisch of reactief over. De kracht van deze OR-leden zit hem in het organiseren, plannen en het checken van de voortgang. Ze maken dingen af. Ze praten niet alleen, maar voeren het ook echt uit.

3) Oranje drijfveer: richt zich op het behalen van resultaten
OR-leden met deze drijfveer zijn resultaatgericht en ambitieus. Voor zichzelf, maar ook voor de hele ondernemingsraad. Ze gaan uit van mogelijkheden en niet van wat er mis kan gaan. Ze bedenken graag wat de OR moet bereiken en zullen zich er voor inzetten om resultaten te boeken. Gun ze ook een eigen succesje. Dat motiveert.

4) Groene drijfveer: zorgt voor samenwerking en sfeer
Dit zijn de echte teamspelers;  sociaal, geïnteresseerd en hulpvaardig. Ze vinden het prettig om in een goed samenwerkende en gezellige OR te werken. Feedback vinden ze belangrijk, maar tegelijkertijd ook spannend. Als er veel ‘groene’ mensen in de OR zitten, hebben ze de neiging om de oorzaak van problemen buiten de OR te zoeken (bij de organisatie, het MT). Als je ze informeert en betrekt, kunnen ze hun kwaliteiten optimaal inzetten.

5) Gele drijfveer: sterk in de inhoud en lost problemen op
Deze OR-leden zijn de denkers in de ondernemingsraad. Ze vinden het leuk om lastige problemen op te lossen en komen met creatieve ‘out of the box’ ideeën. Ze houden zich graag bezig met de hoofdlijnen en denken conceptueel. Ze gaan voor de inhoud en discussiëren daar ook graag over. Dat is voor groene en blauwe OR-collega’s wel eens wat vermoeiend. Als je de gele OR-leden in het begin van besluitvorming en ideeënvorming betrekt, zijn ze op hun best.

Het is de moeite waard om met je ondernemingsraad te ontdekken hoe je ieders drijfveren in de praktijk optimaal kunt benutten. Wil je weten hoe Schateiland je hierbij kan helpen, bijvoorbeeld tijdens ‘Teambuilding met de OR’? Bel ons op 0633834091 of mail naar info@schateiland.com. Succes met kleurrijk samenwerken!

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin