Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor effectieve communicatie met de achterban
18 januari 2013

De 5 Gouden tips voor effectieve communicatie met de achterbanCommunicatie met de achterban is voor sommige ondernemingsraden een sluitpost. De ondernemingsraad besteedt vaak veel tijd en energie aan het bereiken van resultaten. De achterban ziet dat niet altijd voldoende. Soms omdat niet alles kan worden verteld of het resultaat lastig is uit te leggen. Uiteindelijk zit je er voor de achterban. Hoe communiceer je effectief met de achterban?

1) Zorg dat je wat te vertellen hebt
De achterban wil best weten waar de OR voor staat, wie er in zitten en waar ze mee bezig zijn. Wat de achterban uiteindelijk ook wil weten, is wat de OR heeft bereikt. Soms is het lastig om dit heel expliciet te maken, al was het maar door de geheimhoudingsplicht. Toch loont het als ondernemingsraad de tijd te nemen om samen te bespreken wat je als OR wél kunt communiceren. Een klein succesje vertellen is beter dan niets vertellen.

2) Mondelinge communicatie werkt beter dan schriftelijke
Het is het meest makkelijk voor een OR om schriftelijk te communiceren. Je zet de notulen op intranet of je maakt een nieuwsbrief en klaar is Kees. Een moderne OR begint ook nog een twitteraccount. Als je jezelf verplaatst in de doelgroep weet je eigenlijk wel dat dit niet voldoende is. Medewerkers gaan namelijk niet actief op zoek naar informatie. Kies er daarom voor om zoveel mogelijk mondeling te communiceren. Dat kost meer tijd maar is veel effectiever. Vertel iets tijdens een werkoverleg of presenteer de OR bij een medewerkersbijeenkomst of -borrel. Het scheelt als je hierbij de taken verdeelt. Anders komt de voorzitter niet meer aan zijn normale werk toe.

3) Maak communicatie onderdeel van je werk
Je kunt als ondernemingsraad lang praten over communiceren met de achterban. Soms worden er uitgebreide communicatieplannen geschreven. Niets mis mee. Maar daardoor wordt de communicatie met de achterban soms een groot ding. Het helpt als ieder OR-lid zich voorneemt in de contacten met collega’s meer te vertellen over de OR. Gewoon bij de koffieautomaat of tijdens de lunch. Je bent immers niet alleen OR-lid tijdens de OR-vergadering.

4) Maak afspraken over wat je kunt communiceren met de achterban Ondernemingsraden hebben een geheimhoudingsplicht. Daardoor denken ondernemingsraden soms dat ze niets mogen communiceren met de achterban. Als je de bestuurder uitlegt dat je wilt kunnen vertellen wat je hebt bereikt, is het vaak best mogelijk om afspraken te maken. Daarbij zal je wat moeten geven en nemen. Vaak gaat het de bestuurder om de timing.

5) Zend niet alleen, maar ontvang ook signalen
De medewerkers willen het gevoel hebben dat ze vertegenwoordigd worden door de ondernemingsraad. Daarom is het belangrijk actief signalen op te vangen. Vraag naar wat medewerkers van bepaalde onderwerpen vinden. Hoor niet alleen onvrede aan, maar vraag ook wat de medewerkers zelf voor oplossingen zouden willen. Zo kom je als OR op goede ideeën.

Wil je een praktische training om de communicatie met de achterban te verbeteren? Doe dan onze training ‘Communiceren met de achterban‘.

Bel ons op 06 26961659 of mail naar info@schateiland.com.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin