Schatkamer - Artikelen - rollen taken OR -

Ondernemingsraad (OR) - Rollen en taken van de vicevoorzitter

ondernemingsraad-OR rollen en taken vicevoorzitter

Wat zijn de rollen en taken van vicevoorzitter van de ondernemingsraad (OR)?

Veel ondernemingsraden kiezen een vicevoorzitter. Wat zijn de rollen en taken van de vicevoorzitter van de ondernemingsraad (OR)? Vaak functioneert de vicevoorzitter of plaatsvervangend voorzitter van de OR als onderdeel van het dagelijks bestuur (DB). De vicevoorzitter kan meer zijn dan een plaatsvervanger. Het is handig om wat meer te weten over het vicevoorzitterschap van de OR. Zo kan je bedenken of het bij jouw profiel en competenties past.

Hier een overzicht van wat je moet weten over de functie van OR-vicevoorzitter:

  • Artikel 7 WOR bepaalt dat de ondernemingsraad moet zorgen voor een vicevoorzitter. De wet spreekt over een ‘plaatsvervangende voorzitter’. Volgens de WOR kunnen er ook meer plaatsvervangende voorzitters worden gekozen. In de praktijk gebeurt dat weinig.
  • De vicevoorzitter moet een gekozen OR-lid zijn. Als de OR heeft bepaald dat voor de voorzitter een plaatsvervanger wordt gekozen bij de verkiezingen is dat niet degene die de voorzitter vervangt bij afwezigheid. Als de voorzitter ontslag neemt uit de ondernemingsraad neemt de gekozen plaatsvervanger de plaats van de voorzitter in.
  • De vicevoorzitter is de vervanger van de voorzitter bij afwezigheid tijdens de OR-vergadering en de overlegvergadering én buiten de vergadering.
  • De vicevoorzitter is lid van het dagelijks bestuur en medeverantwoordelijk voor de taken die de voorzitter heeft met betrekking tot vergaderen, coördineren en leidinggeven aan de ondernemingsraad. Zie hiervoor het overzicht Rollen en taken van de voorzitter van de ondernemingsraad.
  • Het belangrijkste is dat de vicevoorzitter zeker bij een wat inhoudelijke voorzitter een goede aanvulling kan zijn. Zo kan hij meesturen in en buiten de vergadering door te letten op het proces. Dus niet alleen als de voorzitter vervangen moet worden. De vicevoorzitter kan meer zijn dan de plaatsvervanger.

Wil je weten hoe je je taak als vicevoorzitter van de ondernemingsraad goed kunt invullen? Kom dan naar onze training ‘Leiding geven aan de OR‘. Met en van andere (vice)voorzitters en secretarissen (DB’s) leer bij Schateiland hoe je je taken goed kunt uitvoeren en kunt samenwerken met voorzitter en secretaris.

  • rollen en taken van de or vicevoorzitter


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin