Schatkamer - OR-blogs - Goed communiceren als OR-lid – Communiceren als een beest – deel 1
20 februari 2020

Goed communiceren als OR-lid – Communiceren als een beest – deel 1

Communiceren als een beest in de ondernemingsraad

Vanaf vandaag starten wij met een nieuwe serie blogs over communicatie voor OR-leden. Communicatie staat namelijk met stip op 1 als het meest genoemde verbeterpunt bij ondernemingsraden. Communicatie van management naar medewerkers, communicatie tussen bestuurder en OR, communicatie tussen de OR en de achterban. Het is interessant dat bijna ieder OR-lid goede communicatie belangrijk vindt, maar dat er bijna nooit direct duidelijk is wat daar mee wordt bedoeld.

Het verschilt nogal per persoon wat iemand ‘goed communiceren’ vindt. Wat een bepaalde bestuurder duidelijk vindt, wordt door een willekeurig OR-lid opgevat als bazig. Wat door de één wordt gezien als enthousiast wordt door een ander als overdreven of manipulatief gezien.

De persoonlijke stijlverschillen in de communicatie zijn enorm. De voorkeuren verschillen niet alleen, vaak is het (voor)oordeel over iemand met een bepaalde manier van communiceren ook vrij stevig. Niets mis mee, je moet alleen wel weten dat jouw eigen stijl heel anders kan overkomen dan je bedoelt.

  • Hoe jij communiceert, roept (voor)oordelen op die positief en negatief kunnen zijn
  • Hoe jij overkomt, hangt af van de voorkeur van de ander en niet van jouw goede bedoelingen
  • Niemand communiceert normaal

Je zou kunnen denken: ‘Ik doe het dus nooit voor iedereen goed’. Daar heb je dan gelijk in. Het goede nieuws is: je kunt er wat aan doen. Met kleine aanpassingen in je stijl bereik je veel meer. Daarvoor moet je eerst weten wat jouw communicatiestijl is.

Wij hebben de vier communicatiestijlen in deze blogs de naam van een dier gegeven. Dan onthoud je ze gemakkelijker. Ontdek welk dier je bent en leer wat je kunt doen om effectiever te communiceren als OR-lid. Veel leesplezier!

Geplaatst in: OR-cursus en training |
Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin