Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor de ondernemingsraad en pensioenen
22 februari 2019

De 5 Gouden tips voor de ondernemingsraad en pensioenenHet zal je maar gebeuren. Net benoemd of al een paar jaar lid van de ondernemingsraad en dan komt er een verzoek van de bestuurder om in te stemmen met een wijziging van de pensioenregeling. De impact van die beslissing raakt al je collega’s. Vandaag, want het kan betekenen dat de eigen bijdrage stijgt, maar ook vaak ver in de toekomst. Opbouw en uitbetaling van pensioen beslaat immers toch al gauw een periode van meer dan 50 jaar.

Het pensioen is de duurste arbeidsvoorwaarde na het salaris en dat heeft ook weer belangrijke  gevolgen voor de resultaten van de onderneming. Het is complexe materie die door deskundigen ook niet altijd even eenvoudig wordt uitgelegd. Tel daarbij op de maatschappelijke discussies over de pensioenleeftijd, de stand van de economie en de verdeling van lasten over de verschillende generaties en je loopt al snel de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hier onze 5 Gouden tips voor de ondernemingsraad en pensioenen.

1) Informeer jezelf

Je ontkomt er als ondernemingsraad niet aan enige mate van basiskennis over pensioenen op te doen. Wat is het verschil tussen een middelloonregeling en een beschikbare premieregeling? Wat betekenen rekenrente en dekkingsgraad? Je kunt misschien geen specialist te worden maar je kunt wel in korte tijd leren welke vragen belangrijk zijn. En hoe je de antwoorden moet begrijpen. Je kunt dit doen door er zelf over te lezen, een pensioenadviseur uit te nodigen met OR-ervaring of een pensioencursus voor de ondernemingsraad te volgen.

2) Laat je bijstaan

De ondernemingsraad zal haar instemming moeten geven of onthouden. Maar zal -ook met training- meestal niet echt in staat zijn om alle elementen van een pensioenregeling zo te doorgronden dat het zonder advies en bijstand kan komen tot een adequate afweging van alle belangen. In het overleg zal het lastig zijn de taal van de adviseur van de werkgever altijd zelf te kunnen volgen. Dus heb je een specialist nodig die “vertaalt” en je bij staat.

3) Houd de regie

Door de expertise van de adviseur en complexiteit van het onderwerp is het verleidelijk om het advies van de adviseur te volgen. De ondernemingsraad blijft zelf verantwoordelijk voor het besluit over (aanpassing) van een pensioenregeling. Laat de pensioenadviseur dus adviseren maar niet voor de OR beslissen. Het is immers de portemonnee van de medewerkers en medewerksters van de onderneming waar over gesproken wordt. De huidige én toekomstige inkomsten. Dus plan zelf de route en hou de regie ook zelf in handen. Als je de specialisten niet meer kunt volgen omdat ze te moeilijke woorden gebruiken, dwing ze dan hun boodschap zo te formuleren dat je het begrijpt. De ondernemingsraad moet immers instemmen, niet de adviseur.

4) Neem de tijd

Pensioen is ingewikkeld. Ingewikkelde vragen moet je niet op een vrijdagmiddag willen behandelen. Een instemmingsaanvraag voor een wijziging in de pensioenregeling kan niet in een paar weken worden behandeld. De ondernemer doet er verstandig aan te beginnen met overleggen ruim voordat de officiële vraag bij de ondernemingsraad wordt neergelegd. Maar ook als dat niet gebeurt mag de ondernemingsraad te tijd nemen. De ervaring leert dat een volledig traject voor een wijziging in de pensioenregeling gerust 6 tot 9 maanden in beslag kan nemen. Zeker als het een ingrijpende wijziging betreft.

5) Omarm de instemmingsaanvraag over pensioenen!

Maar hoe gek het misschien ook mag klinken: wees blij met zo’n instemmingsvraag. Omarm de mogelijkheid van invloed te zijn op een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Als er één moment is waarop je de meerwaarde van een ondernemingsraad kunt laten zien, dan is het wel op dit moment!

Wilt u meer weten over hoe de ondernemingsraad aan de slag kan met pensioenen? Bel ons op 06 16 11 59 76 of mail ons via info@schateiland.com. Onze trainer Martin Koekkoek helpt u graag verder met een interactieve maatwerk workshop, cursus of training over pensioenen voor de OR. Hij kan uw OR ook adviseren en begeleiden in een instemmingstraject.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin