Schatkamer - OR-blogs - Effectief communiceren met een kip als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 14
26 oktober 2021

Effectief communiceren met een kip als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 14

Communiceren als een beest met de OR!

Een bestuurder met een kippige stijl laat zich het beste sturen met zijn eigen ideeën. De kip houdt van het sparren over nieuw kansen en van het stilstaan bij successen. Dit type bestuurder houdt niet van een al te formeel overleg, het aanhoren van klachten of het aflopen van de actiepuntenlijst.

Waardering is erg belangrijk voor de kip. Iets aardigs zeggen over de ideeën van de bestuurder werkt veel beter dan een kritische vraag stellen. Wat averechts werkt is de kip afremmen of zeggen: ‘Mag ik misschien ook even uitpraten?’. Verhoog liever je eigen spreektempo en noem de bestuurder bij zijn naam om zijn aandacht te trekken.

Het kan spannend zijn om een kippige bestuurder aan te spreken, omdat je denkt dat hij snel boos wordt. Vaak heeft dit met de toon te maken waarop je iets zegt. Als de kip waardering voelt, kan hij heel veel hebben. Het is uiteindelijk wel een dier dat persoonlijk contact heel belangrijk vindt. Misschien helpt het ook om de stevige taal van de kippige bestuurder (‘waardeloos!’, ‘perfect!’) niet al te serieus te nemen, maar gewoon te denken: ‘Het is een kip, hij moet zijn ei even kwijt.’ De mening die onder die grote woorden zit is vaak veel genuanceerder dan de taal doet vermoeden.

Door het enthousiasme van de kip loopt de OR het risico dat de bestuurder bijna alle spreektijd in beslag neemt. Of dat de ondernemingsraad na afloop denkt: ‘Dat was een heel goed verhaal, maar wat hebben we nou eigenlijk afgesproken?’

Om te zorgen dat de agenda van de overlegvergadering tijdig wordt afgemaakt, kan de OR voorstellen om zelf de voorzittersrol op zich te nemen. De voorzitter moet kunnen onderbreken en samenvatten. De OR zou zich net zo goed moeten voorbereiden als bij de haan of de uil, ook al is de kippige bestuurder vaak zelf niet zo goed voorbereid. Wijs een OR-lid aan dat bewaakt dat alle vragen die de OR had zijn beantwoord en of de gemaakte afspraken concreet genoeg zijn.

Het grote voordeel van een kippige bestuurder is dat er informeel vrij veel te regelen is. Over het algemeen gunt de kip ook de ander een succes.

Tips voor een goede communicatie met een kip als bestuurder:

  1. Formuleer positief
  2. Onderbreek met een samenvatting
  3. Noteer gezamenlijk de afspraken
  4. Neem tijd voor een grapje tussendoor
  5. Schrik niet van grote woorden
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin