De 5 Gouden tips voor verkiezing van de ondernemingsraad (OR)
Een belangrijke taak van de zittende ondernemingsraad is het organiseren van de verkiezingen. Hiermee bepaal je de toekomst van de medezeggenschap in jouw organisatie, althans voor de komende jaren. Toch start niet iedere OR enthousiast met de verkiezingen omdat er (te) weinig kandidaten zijn en er niet veel te kiezen valt. Maar is dat wel zo? Lees onze 5 Gouden tips voor een succesvolle verkiezing van de ondernemingsraad.
1) Houd je aan de regels
De eerste tip is wat saai, maar wel belangrijk. Je kunt als OR niet naar eigen goeddunken de verkiezingen organiseren (of niet organiseren). De belangrijkste regels voor verkiezing van de ondernemingsraad staan in de artikelen 9, 10, 11 en 12 van de WOR. Daarnaast heeft de OR met zijn eigen reglement -als het goed is- een ‘spoorboekje’ gemaakt voor de verkiezingen. In het regelement moeten regels staan over kandidaatstelling, de organisatie van de verkiezing en de vaststelling van de uitslag. Het zal niet de eerste keer zijn dat verkiezingen moeten worden overgedaan omdat de OR zich niet aan het eigen reglement heeft gehouden.
2) Benader potentieel geïnteresseerden informeel
Sommige OR-leden gaan er ten onrechte van uit dat er te weinig kandidaten zijn en stellen zichzelf daarom maar weer verkiesbaar. Het loont om informeel kandidaten te werven. Ieder OR-lid kent wel iemand die de OR met meer dan gemiddelde belangstelling volgt. Soms zijn dat de medewerkers die vragen waar de OR mee bezig is, soms zijn dat ook de mensen die kritiek hebben op de organisatie of de OR. Leg ze uit wat de OR doet, wat de OR kan bereiken, dat je tijd krijgt voor OR-werk en dat je in de OR ook competenties kunt ontwikkelen. Een ander voordeel van direct werven is dat je meer invloed krijgt op de toekomstige samenstelling van de OR. Als je niet actief werft, moet je maar afwachten wie zich kandidaat stelt.
3) Zorg ervoor dat er wat te kiezen valt
Om er voor te zorgen dat de medewerkers geïnteresseerd raken in de verkiezingen van de ondernemingsraad moet er wel wat te kiezen zijn. Zorg er daarom voor dat je als zittende OR de kandidaten stimuleert om met een onderscheidend verhaal te komen. Kandidaten kunnen een bepaald thema kiezen waarmee ze zich kunnen profileren, zoals bijvoorbeeld het terugdringen van werkdruk, het verbeteren van de werksfeer, het verbeteren van de relatie tussen management en medewerkers, etc. Kandidaten kunnen zichzelf ook profileren met een bepaalde werkwijze zoals het meer betrekken van de medewerkers bij medezeggenschap, het willen werken aan een proactieve gelijkwaardige relatie met de bestuurder, etc. Zo krijgen kandidaten meer kleur en is het onderscheid duidelijker.
4) Zorg voor een hoge opkomst
Net als in de politiek is de verkiezing hét moment om de ondernemingsraad te profileren. Juist dan kan je uitleggen waarom de OR zo belangrijk is en hoe de ondernemingsraad de medewerkers helpt. Een hoge opkomst is belangrijk voor de legitimiteit van de ondernemingsraad. Vertrouw er in de communicatie rondom de verkiezingen niet teveel op dat medewerkers informatie komen halen. De medewerkers gaan de ondernemingsraad heus niet opzoeken op sociale media Twitter, Facebook, Instagram, etc. Ook het intranet gaat niet veel opleveren. Zorg er daarom vooral voor dat je informatie komt brengen: ga langs in werkoverleg, organiseer een speeddate-sessie of een debat kort voor de verkiezingen. Iets ludieks zoals een gekkigheidje op het bureau doet het natuurlijk ook altijd goed.
5) Presenteer de OR kort na de verkiezing
Als de verkiezingen voorbij zijn, komt het regelmatig voor dat de medewerkers lange tijd niets meer vernemen van de OR. Dat kan een wat ‘bekocht’ gevoel geven. Het is op zichzelf wel logisch. De OR is eerst met zichzelf bezig: elkaar beter leren kennen, de taken en rollen verdelen, het bepalen van de prioriteiten en het volgen van een OR-training voor nieuwe ondernemingsraden. Dwing jezelf als OR toch om je kort na de verkiezingen te presenteren. Vertel wie er in de OR zitten en wat de OR de komende periode van plan is. Een verhaal dat 80% uitgewerkt is, is beter dan geen verhaal.
Wil je weten hoe Schateiland uw ondernemingsraad kan helpen bij het voorbereiden van de verkiezingen, bel ons dan op 06 30 95 86 61 of mail ons via info@schateiland.com. Wij helpen uw OR graag verder.
Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: verkiezingen ondernemingsraad, verkiezingen or<< vorige blog - volgende blog >>
Basiscursus startende OR (WOR, missie/visie, kwaliteiten) >
OR-training Leiding geven aan de OR (training DB) >
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder >
Vernieuwing van de medezeggenschap >
Communiceren met de achterban >
Samen schrijven aan een advies >
De 5 Gouden tips voor de ondernemingsraad bij een reorganisatie >
5 Gouden tips voor de nieuwe OR van gemeente >
De 5 Gouden tips voor de voorzitter van de ondernemingsraad (OR) >
De 5 Gouden tips om als OR tijdig betrokken te worden bij de besluitvorming >
Schakelen in de communicatie met de bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 18 >
Belbin
communicatie
Covey
Cultuurverandering
ervaren ondernemingsraad
Feedback
Heidag
kantoor
klantgerichheid
online
open inschrijvingen
OR-cursus en training
profileren
profileren team
Samenwerken
schatkamer-categorien
adviesrecht
algemeen
communicatie achterban
faciliteiten
geheimhouding
informatierecht
instemmingsrecht
opleiding OR
OR-vergadering
overlegvergadering
rollen taken OR
verkiezingen
startende ondernemingsraad
Teambuilding
Teamdag
teameffectiviteit
teamlearning
Teamontwikkeling
Teamrollen
Vergaderen
zelfsturend team
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban