Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor het werven van kandidaten voor de OR
7 juni 2018

De 5 Gouden tips voor het werven van kandidaten voor de ORHet lijkt steeds lastiger te worden om voldoende kandidaten te vinden voor de ondernemingsraad. De top 5 van oorzaken is:

1) medewerkers weten eigenlijk niet wat de OR doet

2) medewerkers denken dat de OR niet veel invloed heeft op de bestuurder

3) medewerkers denken geen tijd voor de OR te hebben

4) de OR heeft een roestig imago en

5) de OR is te weinig zichtbaar.

Over veel van deze dieperliggende oorzaken zijn al dikke boeken geschreven. In de praktijk blijkt het moeilijk om deze oorzaken echt weg te nemen. Al was het maar omdat dit een langdurige en zeer actieve inspanning van de OR vraagt. Het imago van de OR verander je niet zomaar. De kennis over de OR en de bekendheid met de OR ook niet. Daarbij helpt de OR-placemat, Loesjeposter of OR-mok niet echt. Met een tenenkrommende ludieke actie bereikt u soms het omgekeerde. U hebt misschien meer aan deze 5 praktische tips.

  1. Verkort de zittingstermijn naar 2 jaar

Veel (jongere) medewerkers kijken op tegen een zittingstermijn van 3 of 4 jaar. Het is steeds minder gebruikelijk om in het werk een commitment aan te gaan voor zo’n lange periode. Overweeg om de periode daarom naar 2 jaar te verkorten. Dat maakt de medezeggenschap aantrekkelijker en het zorgt voor meer ‘vers bloed’. Voorkom verder dat mannen van middelbare leeftijd tot hun pensioen in de OR blijven zitten. Als je het reglement toch aan het aanpassen bent, zou je ook een maximale zittingsduur van bijvoorbeeld 6 of 8 jaar kunnen opnemen.

  1. Laat steeds de helft aftreden

Voorkom dat je bij verkiezingen voldoende kandidaten moet vinden om de gehele ondernemingsraad te vervangen. Dat lukt dan soms niet en uit plichtsbesef stellen zittende leden zich dan maar weer verkiesbaar. Je kunt ervoor kiezen om steeds de helft van het aantal OR-leden te laten aftreden. Zo heb je veel minder kandidaten nodig. Grote kans dat er zo meer te kiezen valt voor de medewerkers. Het nadeel is wel dat je vaker verkiezingen hebt. Een voordeel van deze werkwijze is dat de continuïteit van de ondernemingsraad beter gewaarborgd is.

  1. Onderhoud een netwerk van geïnteresseerden

Zorg ervoor dat je als ondernemingsraad een werkwijze kiest waarbij je gedurende de zittingsduur al medewerkers betrekt. Laat medewerkers deelnemen in projectgroepen, denktanks en onderdeelcommissies. Geïnteresseerde medewerkers kun je ook eens uitnodigen bij een OR-vergadering of ze een tijdje mee laten lopen. Als je regelmatig een beroep doet op kennis en ervaring van medewerkers, is het ook makkelijker om ze te benaderen met de vraag kandidaat voor de OR te worden. Onderhoud dit netwerk daarom actief. De kans is vrij groot dat nieuwe kandidaten uit deze kring komen.

  1. Laat ieder OR-lid persoonlijk 10 potentiële kandidaten benaderen

Iedereen vindt het leuk om voor iets gevraagd te worden. Benader potentieel geïnteresseerden daarom persoonlijk. In een gesprek kun je medewerkers beter motiveren en eventueel bezwaren of vooroordelen over de OR wegnemen. Je kunt ook vragen of hij of zij nog andere kandidaten weet. Om ervoor te zorgen dat dit daadwerkelijk gebeurt, kun je afspreken dat ieder OR-lid bijvoorbeeld 10 mensen benadert. Zo kun je al snel 50 tot 100 mensen persoonlijk bereiken. Soms wordt OR-leden zelfs gevraagd om hun eigen opvolger te zoeken. Brainstorm eerst met de OR over wie je kunt benaderen en verdeel de kandidaten. Denk ook buiten de al vertegenwoordigde afdelingen. Ook leidinggevenden kunnen kandidaat zijn.

  1. Vraag de bestuurder om reclame maken

De bestuurder is verantwoordelijk voor een goed functionerende medezeggenschap. Hij heeft hier ook belang bij. Schroom daarom niet om de bestuurder in te schakelen. Hij kan bij medewerkersbijeenkomsten, in de nieuwsbrief of op intranet uitleggen waarom hij medezeggenschap waardevol vindt en medewerkers oproepen om zich kandidaat te stellen. De bestuurder kan erbij vertellen dat je er werktijd voor krijgt en dat hij er in overleg met leidinggevenden voor wil zorgen dat medewerkers voldoende tijd krijgen voor hun OR-werk. Veel bestuurders vinden dit geen probleem. Je moet het alleen wel even vragen. Geef de bestuurder ook mee wat hij kan zeggen om medewerkers te interesseren.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen bij het profileren en presenteren van de ondernemingsraad. Bel ons op 06 30 95 86 61 of mail ons op info@schateiland.com.

 

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin