Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor het ontwikkelen van competenties in teams
23 september 2014

De 5 Gouden tips voor het ontwikkelen van competenties in teams



Door als team te werken aan competenties snijdt het mes aan twee kanten: je ontwikkelt relevante vaardigheden en je team bereikt meer. Maak het niet te ingewikkeld, maar ga met je team aan de slag. Lees hier onze 5 Gouden tips.

1) Maak het niet te ingewikkeld; kies 3 competenties
Over het ontwikkelen van competenties in teams zijn dikke boeken geschreven. Competentieontwikkeling wordt soms te theoretisch en zwaar gemaakt. Dan lukt het vaak niet om het ontwikkelen van competenties van de grond te krijgen. Kies daarom niet meer dan 3 kerncompetenties die je zélf wilt ontwikkelen en 3 competenties die het team kan ontwikkelen.

2) Kies competenties die relevant en direct toepasbaar zijn
Kies alleen competenties waarmee je direct kunt oefenen. Dit verhoogt de slagingskans. Competenties die je bijvoorbeeld als team in de praktijk kunt ontwikkelen zijn: besluitvaardigheid (effectief vergaderen), invloed krijgen op je omgeving, overtuigen, onderhandelen, communicatieve vaardigheden, presenteren, samenwerken, profileren of resultaatgerichtheid.

3) Ontwikkel de competenties samen
Het heeft niet veel zin om als teamleden allemaal losse trainingen te gaan volgen. Samen leren is het meest effectief (teamlearning). Als geen ander kent je team de context waarin je je werk moet doen: de manager, het type bedrijf, de ontwikkelingen in de organisatie, etc. Een ander belangrijk voordeel is dat je elkaar kunt helpen. Bijvoorbeeld door elkaar te herinneren aan een ontwikkelpunt, door elkaar de ruimte te geven om vaardigheden uit te proberen en door elkaar feedback te geven. Op deze manier is competentie-ontwikkeling veel praktijkgerichter én nuttiger.

4) Gebruik de kwaliteiten van je collega’s
Je team bestaat uit mensen met verschillende kwaliteiten. Deze kwaliteiten benutten is een stuk makkelijker dan competenties aanleren die je niet liggen. Je collega vindt het misschien leuk om in een werkoverleg een presentatie te houden. Jij vindt dat spannend of je bent er gewoon niet zo goed in. Geen punt toch? Misschien kan jij juist goed plannen en organiseren.

5) Competenties ontwikkelen betekent blijven trainen
Als je gedrag wilt veranderen, zal je regelmatig ander gedrag moeten trainen. Dat betekent niet dat het team voortdurend op teamtraining moet. Een training is een handig middel om nieuwe vaardigheden aan te leren en om de competentieontwikkeling op gang te houden. Maar de belangrijkste training van je team vindt in de praktijk plaats. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de vergadering actief bezig zijn met het verbeteren van de besluitvaardigheid, de uitdrukkingsvaardigheid, overtuigen of het aanpassen van je communicatiestijl. Je moet van tevoren wel even afspreken waaraan je gaat werken. En de laatste 10 minuten van de vergadering bespreek je wat er goed ging en wat er de volgende keer beter kan.

De slagingskans van competentieontwikkeling in teams is groter als iemand de rol op zich neemt om het leerproces te faciliteren: agenderen van ontwikkeling, interventies doen, ontwikkelpunten nabespreken, feedback geven, etc. Een mooie taak voor iemand die bijvoorbeeld de competentie ‘leiding geven’ wil ontwikkelen.

Geplaatst in: Teamontwikkeling | Getagged: , ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin