Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor persoonlijk leiderschap in teams
21 oktober 2015

De 5 Gouden tips voor persoonlijk leiderschap in teamsVeel managers werken aan persoonlijk leiderschap; zelf het heft in handen nemen en varen op het eigen kompas. Waarom zou je dat als teamlid niet doen? Het geeft jezelf en het team meer energie. Bepaal zelf wat goed voor jou en het team is, sta open voor verandering, maak keuzes en werk samen. Lees hier onze Gouden tips.

1. Vertrouw op jezelf en herontdek je ‘innerlijk kompas’
Soms zorgt de groepsdynamiek er voor dat teamleden de leiding over zichzelf uit handen geven. Als hun partners ze zouden zien, zouden ze zich afvragen of dit dezelfde persoon is die thuis 3 kinderen opvoedt, zijn eigen huis verkoopt en op avontuurlijke vakanties gaat. Herontdek je innerlijk kompas in je werkcontext. Waarom gaat een besluit tegen je gevoel in? Wat vind je van de cultuur in je team? Wat zou er volgens jou moeten gebeuren? Spreek jezelf uit, doe een voorstel, vertel wat je prettig vindt en wat niet. Het team is er blij mee.

2. Sta open voor verandering
Openstaan voor verandering is misschien wel het lastigste wat er is. Alles verandert voortdurend en er is geen team dat niet in verandering is. Inspelen op veranderende omstandigheden zorgt per definitie voor onzekerheid in een team. Kies ervoor om geen slachtoffer te worden, maar accepteer de nieuwe omstandigheden en bepaal samen je rol hierin. Zo blijf je als team aan de bal en wordt je geen speelbal van MT of adviseurs.

3. Maak bewust keuzes
De effectiviteit van een team wordt bepaald door de keuzes die het team maakt. Het team kan niet veel doen aan omstandigheden zoals de crisis, een veranderende markt of een nieuwe manager. Maar een team kan wél steeds zijn eigen keuzes maken. Als jij mensen in jouw team vaak hoort zeggen dat ze dingen ‘moeten’ doen, kiezen ze daar kennelijk nog niet bewust voor. Daag jezelf en teamleden eens wat vaker uit om te bepalen of ze hun eigen keuzes maken of reageren op de keuzes van anderen. Alleen met bewuste eigen keuzes kan je team de doelstellingen bereiken.

4. Neem verantwoordelijkheid voor een prettig werkklimaat
In teams wordt vaak afgesproken om respectvol met elkaar om te gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je respect hebt voor je collega’s zal je je moeten afvragen wat jouw gedrag en jouw woorden voor een uitwerking hebben op je collega’s. Klagen zonder te komen met oplossingen is bijvoorbeeld demotiverend. Roddelen gaat ten koste van de veiligheid. Complimenten zijn juist motiverend. Persoonlijk leiderschap is soms ook het durven aanspreken van een collega. Leg uit wat de impact is van het gedrag van je collega. Niet iedereen is zich daar bewust van.

5. Kijk vaker over de schutting
Een vaakgehoorde klacht in teams is dat mensen op eilandjes werken of dingen over de schutting gooien. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun eigen doelstellingen of taken centraal stellen vaak bewust niet handelen in het bedrijfsbelang. Een ander kenmerk van persoonlijk leiderschap is de bereidheid om écht samen te willen werken. Bespreek belangentegenstellingen binnen je team en ook tussen teams. Zoek naar oplossingen die voor iedereen acceptabel zijn. Dat betekent niet dat je op de korte termijn nooit voor jezelf mag kiezen. Anders wordt het wel heel saai op de werkvloer.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen met het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap in je team? Mail ons via info@schateiland.com of bel ons gerust eens op 06 16 11 59 76.

Geplaatst in: Covey,Cultuurverandering,teameffectiviteit,Teamontwikkeling,zelfsturend team | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin