Schatkamer - Teamblogs - Effectief communiceren met een uil als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 12
29 juni 2021

Effectief communiceren met een uil als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 12

Communicatiestijl de Uil

Een bestuurder met de stijl van de uil wil dat de ondernemingsraad goed voorbereid is. De structuur is heel belangrijk in de overlegvergadering met de uil. Waar een uilige bestuurder niet goed tegen kan is een ondernemingsraad die onderling verdeeld is, de stukken niet kent of afdwaalt.

De uil heeft weinig behoefte aan aandacht voor zijn persoon. Het ijs breken met een vraag over de vakantie is niet nodig. Een borrel of ‘benen-op-tafel-gesprek’ is aan dit type bestuurder ook niet zo besteed.

De uil houdt minder van praten dan de andere stijlen. Als hij wél aan het woord is, kan hij uitweiden en wordt hij liever niet onderbroken. Een uil krijgt graag bedenktijd in een gesprek, dus moet de OR soms even een stilte laten vallen. Overval de uil niet. Bijvoorbeeld door een grapje te maken of een vraag te stellen over iets wat niet op de agenda staat. Stuur hem liever vooraf vast de standpunten en de concrete vragen van de ondernemingsraad toe.

Meet het enthousiasme en de betrokkenheid van de uil niet af aan zijn gezichtsuitdrukking, maar aan wat hij voor je doet. Let erop dat als de uil veel vragen aan de OR gaat stellen, hij meestal iets te zeggen heeft.

Als er bijvoorbeeld een adviesaanvraag op de agenda staat, kan de OR zich voor de uil al voorbereiden op de overlegvergadering met het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Is het stuk duidelijk of heeft de OR nog vragen?
  • Wat is de bevoegdheid van de OR m.b.t. dit onderwerp?
  • Wat is het standpunt van de OR?
  • Wat wil de OR in de vergadering per punt bereiken?
  • Hoe gaat de OR het gesprek aanpakken?

Het grote voordeel van een uil als bestuurder is dat hij de OR niet snel zal verrassen of overvallen met een onderwerp. Het duurt misschien wat langer voordat je met een uil tot afspraken komt, maar dan kun je er ook van op aan dat de afspraken worden nagekomen.

Tips voor een goede communicatie met een uil als bestuurder:

  1. Vraag naar zijn mening
  2. Laat stiltes vallen
  3. Dwaal niet af
  4. Laat de uil uitpraten
  5. Maak geen rare grapjes en blijf bij de feiten
Geplaatst in: Niet gecategoriseerd |
logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin