De 5 Gouden tips voor teams in conflict
Gek genoeg kan een goed conflict de teamontwikkeling flink versnellen. De meeste teams vermijden conflicten. Vergaderingen kunnen dan een martelgang zijn en op de wandelgang wordt flink geroddeld. Omgaan met een conflict vraagt durf en doorzettingsvermogen van het hele team. Een team dat het lukt constructief een conflict aan te gaan en op te lossen, vergroot zijn teameffectiviteit. Leuk is het niet, maar wel de moeite waard. Lees hier de 5 Gouden tips voor teams in conflict.
1) Vier je conflict
De meeste mensen denken dat het bespreken van conflicten de sfeer in het team alleen maar meer verslechtert. Op de korte termijn klopt dat, op de lange termijn niet. Probeer als team eens anders naar een conflict te kijken. Als je het kunt zien als een meningsverschil of een stevige discussie scheelt dat al. En als je dat meningsverschil ook nog tijdig signaleert, escaleert het niet tot een persoonlijke loopgravenoorlog. Ga dus op zoek naar sluimerende meningsverschillen en zet ze op de agenda. Vaak kan de manager dit door zijn rol wat objectiever doen dan de kemphanen zelf. Maar het is natuurlijk helemaal mooi als de teamleden het conflict zelf willen bespreken.
2) Richt je op inhoudelijke conflicten
Als het gaat om een persoonlijk conflict tussen een paar mensen of disfunctioneren, probeer het dan niet in het bijzijn van het hele team op te lossen. Dat maakt het conflict alleen maar groter en zwaarder. Bij disfunctioneren is er voor de manager werk aan de winkel. Als iemand de kantjes er van af loopt of onzorgvuldig werkt moet die persoon zijn functioneren verbeteren. Als er een persoonlijke kwestie speelt tussen bepaalde collega’s dan zal dit conflict met deze mensen moeten worden besproken en opgelost. Deze conflicten worden steeds meer een teamprobleem als ze niet worden aangepakt. Als het je als teamleden niet lukt om te bemiddelen in het conflict, is het belangrijk om je manager te vragen in te grijpen.
3) Bespreek je conflict als een gewoon onderwerp op de agenda
Als het conflict eenmaal boven tafel is, bespreek het dan gewoon op het werkoverleg. Het kan gaan over de kamerindeling, de taakverdeling of het werken met het nieuwe systeem. Leidt zo feitelijk mogelijk de kern van het conflict in en onderstreep dat je het conflict absoluut wilt oplossen en waarom. Laat beide ‘partijen’ feitelijk onderbouwd vertellen wat hun standpunt is en luisteren naar het standpunt van de ander. Laat het team in discussie gaan. Iedereen kan helpen door met oplossingen te komen waarbij tegemoet wordt gekomen aan de ander. Je vat het meningsverschil en de mogelijke oplossingen samen en laat het team democratisch besluiten. Daarmee is vast niet het hele conflict weg en zeker ook niet alle emoties die meespelen. Het team heeft wel een belangrijke stap gezet.
4) Leer omgaan met emoties bij conflicten
Iedereen reageert anders in conflictsituaties. Er zal bij iedereen een spanningsveld zijn tussen de wens om zijn zin te krijgen en de wens de relatie goed te houden. De balans daartussen verschilt per persoon. Sommige collega’s zien het echt als een inhoudelijk meningsverschil en maken op de gang alweer grappen tegen elkaar. Deze mensen hebben wat minder oog voor de impact van heftige meningsverschillen op de relaties in het team. Anderen trekken het zich meer persoonlijk aan. Ze hebben het gevoel niet serieus genomen te worden of denken ‘verloren’ te hebben. Ze trekken zich terug of vallen juist aan. Er is geen spoorboekje voor het omgaan met emoties. Het helpt wel als je weet hoe je collega’s van nature reageren in conflictsituaties. En hoe je hierop goed kunt reageren. Inzicht in der verschillende communicatiestijlen, conflictstijlen en/of ieders drijfveren is hierbij handig. Deze inzichten geven een gezamenlijke taal om conflicten wat meer te neutraal te kunnen bespreken.
5) Leer van het conflict
Het klinkt wat trainerig, maar het is belangrijk om het oplossen van het conflict goed na te bespreken. Doe dat wel als de emoties wat zijn gezakt en het conflict ook daadwerkelijk is opgelost. Wat hielp wel en wat hielp niet bij het oplossen van het conflict? Wat zou het team de volgende keer anders willen doen? Wat heeft het conflict opgeleverd? Zo kan een volgend conflict met minder kleerscheuren worden opgelost.
Wilt u weten hoe Schateiland u kan helpen om conflicten in uw team op te lossen, bel dan naar 06 33834091 of mail ons op info@schateiland.com. Wij vinden het ook lastig. Maar we hebben er ervaring mee en kunnen als relatieve buitenstaander misschien meer bereiken.
Geplaatst in: Teamontwikkeling | Getagged: conflict team<< vorige blog - volgende blog >>
Teambuilding zelfsturende teams >
Teambuilding effectief communiceren en feedback >
Teambuilding met teamrollentest >
Teambuilding management team (MT) >
Teambuilding samenwerken met kleurentest >
Onze eilanden >
Effectief communiceren met een uil als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 12 >
De 5 Gouden tips voor samenwerken op afstand >
De 5 Gouden tips voor vertrouwen in je team >
De 5 Gouden tips voor communicatie in teams >
De 5 Gouden tips en tops voor feedback geven in teams >
Belbin
communicatie
Covey
Cultuurverandering
ervaren ondernemingsraad
Feedback
Heidag
kantoor
klantgerichheid
online
open inschrijvingen
OR-cursus en training
profileren
profileren team
Samenwerken
schatkamer-categorien
adviesrecht
algemeen
communicatie achterban
faciliteiten
geheimhouding
informatierecht
instemmingsrecht
opleiding OR
OR-vergadering
overlegvergadering
rollen taken OR
verkiezingen
startende ondernemingsraad
Teambuilding
Teamdag
teameffectiviteit
teamlearning
Teamontwikkeling
Teamrollen
Vergaderen
zelfsturend team
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban