Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor teamleren
16 maart 2015

De 5 Gouden tips voor teamlerenEen team ontwikkelt zich pas echt als je samen leert. Combineer de ervaring van collega’s met je eigen ervaring en kom samen tot betere oplossingen. Hier 5 Gouden tips voor teamleren.

1) Bepaal samen je ambitie
Wat kan iemand er tegen hebben om als team samen te willen leren? Het is leuk om te doen en goed voor de teamresultaten. Toch is actief samen leren als team niet vanzelfsprekend. Samen leren kost bijvoorbeeld best wat overlegtijd. De een heeft er ook meer baat bij dan de ander. Is jouw leidinggevende bereid het team de tijd te gunnen? Wordt het team het eens over relevante onderwerpen? Bepaal  samen wat een reële ambitie is en of iedereen mee moet doen.

2) Fouten maken mag
Je leert als team meer van wat er fout gaat dan van wat er goed gaat. Door samen te bespreken hoe je iets hebt aangepakt, wat het effect daarvan was en hoe je het de volgende keer beter kan doen, leer je. Als jij en jouw teamleden zich open stellen voor het bespreken van fouten, gaat het teamleren echt beginnen.

3) Leer ‘dieper’ met intervisie
Bespreek niet alleen hoe bepaalde dingen zijn aangepakt. Bespreek ook wat achterliggende opvattingen, ideeën en aannames zijn. Met intervisie als methode om elkaar rustig vragen te kunnen stellen en om advies te vragen over eigen cases, ga je als team meer de diepte in. Zo worden patronen zichtbaar en kunnen dingen structureler worden opgelost en geleerd. Voor deze vorm moet je als team wel even de tijd nemen, goede vragen stellen en echt naar elkaar luisteren.

4) Leren = organiseren
Na een enthousiast begin wordt teamleren/intervisie vaak weer overvleugeld door de waan van de dag. Teamleren gaat niet spontaan. Je zult echt momenten moeten organiseren waarop je de tijd neemt om als team te leren. Het is belangrijk dat je deze momenten niet lichtvaardig afzegt als je het druk hebt. Als je het een vast onderdeel maakt van een regulier overleg is de kans groter dat je het volhoudt. Daarnaast heb je een gecommitteerde leidinggevende nodig die het team steunt en faciliteert.

5 Word met co-creatie een zelf lerend team
Als het je als team lukt om op basis van ieders kennis en ervaring nieuwe oplossingen te bedenken, ben je aan het co-creëren. Het team richt zich minder op wat er niet goed gaat of meningsverschillen, maar zoekt common ground om op verder te bouwen. Het team komt met structurele oplossingen en nieuwe denkmodellen. Meer ‘zelf lerend’ worden, vraagt een bepaalde mate van teamontwikkeling.

Wilt u weten hoe Schateiland u kan helpen bij teamleren in de praktijk, bel ons op 0626961659 of mail ons op info@schateiland.com

Geplaatst in: teamlearning | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin