Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor resultaatgerichte teams
27 januari 2016

De 5 Gouden tips voor resultaatgerichte teams

5 gouden tips voor resultaatgerichte teams - blogs - schateiland

De meeste organisaties proberen hun resultaten te verbeteren door de organisatie te veranderen. Er wordt weinig aandacht besteed aan de teams die de resultaten moeten behalen. Investeren in resultaatgerichte teams is vaak veel effectiever dan een eindeloos verandertraject of cultuurtraject. Daarom hier de 5 Gouden tips voor resultaatgericht samenwerken.

1) Kies samen de drie belangrijkste teamdoelen
Als je aan iedereen in je team vraagt wat de belangrijkste doelstellingen van het team zijn voor het komende jaar, krijg je waarschijnlijk verschillende antwoorden. Neem als team de tijd om de 3 belangrijkste doelstellingen voor het team te kiezen.  Niet 7, niet 5, maar 3. Kies voor doelen op de korte termijn, een half jaar of een jaar. Daarna is de wereld vaak toch alweer veranderd.

2) Formuleer samen de ‘output’
Veel teams nemen genoegen met te algemene geformuleerde teamdoelen (‘verhogen klanttevredenheid’, ‘verbeteren kwaliteit’) of te kwantitatief geformuleerde teamdoelen (‘85 klanten bezocht’). Zorg dat je het met je team hebt bepaald hoe het resultaat er concreet uit ziet. Alleen zo kan je bepalen wat je als team te doen staat. Als de teamleden de 3 doelstellingen nog niet kunnen vertalen naar hun werk én naar de samenwerking zijn de doelen nog niet concreet genoeg. En de rol van de manager is vervolgens vooral het sturen op deze output.

3) Get things done
De tijd van praten is voorbij, de handen kunnen uit de mouwen. Plan wat je de komende tijd gaat doen om de teamdoelstellingen te halen en ga aan de slag. Doe geen werk dat niet bijdraagt aan de teamdoelen. En kom je een knelpunt tegen, probeer dit direct op te lossen. Dit vraagt vraag een resultaatgerichte werkhouding waarbij je regelmatig prioriteiten moet stellen. Je manager zal je soms ook moeten helpen met ‘nee’ zeggen. Niet al je collega’s zullen dit makkelijk vinden. Je kunt elkaar als team helpen om resultaatgericht te werken door elkaar om advies te vragen of door elkaar aan te spreken als teamleden hun afspraken niet nakomen.

4) Verbeter de besluitvorming in je team
Teams zijn geneigd om te streven naar consensus. Een mooi model maar consensus bereiken kost tijd en levert niet altijd de beste oplossing op. Bedenk dus ook hoe je als team over dingen wilt besluiten. Moet iedereen het er mee eens zijn? Moet het hele team bij alle besluiten betrokken worden? Wat is de rol van de manager? Het kan gebeuren dat je je soms neer moet leggen bij een besluit waar je het niet mee eens bent. Lees hier ‘De 5 Gouden vergadertips voor je team‘.

5) Beoordeel op teamdoelstellingen
De meeste mensen worden door hun manager beoordeeld op individuele doelstellingen en niet op (hun bijdrage aan) de teamdoelstellingen. Zo stimuleer je dat medewerkers zich meer richten op hun ‘eigen winkeltje’ dan op het gemeenschappelijke belang. Verbetering van de teameffectiviteit en van het teamresultaat levert dit in elk geval niet op. Beoordeel iedereen daarom op het behalen van de teamdoelstellingen én op hun individuele bijdrage daaraan. Op deze manier hebben teamleden er belang bij om elkaar meer op te zoeken, gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, knelpunten op te lossen en elkaar feedback te geven.

Wil je weten hoe Schateiland je team kan helpen bij resultaatgericht samenwerken, bijvoorbeeld tijdens een teamdag of een teamtraining? Bel ons dan op 06 33834091 of mail ons via info@schateiland.com.

Geplaatst in: klantgerichheid,profileren,Samenwerken,Vergaderen | Getagged: , , , , , ,

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin