Schatkamer - Teamblogs - De 5 Gouden tips voor samenwerken in internationale teams
27 november 2013

De 5 Gouden tips voor samenwerken in internationale teamsInternationale teams presteren ofwel minder goed of beter dan ‘gewone’ teams. Er zit vaak niets tussenin. Als het lukt om de diversiteit in het team te benutten kan een internationaal team zeer succesvol zijn. Maar hoe doe je dat? Lees hier ‘De 5 Gouden tips voor internationale teams’.

1) Creëer begrip voor de culturele achtergrond
Tijdens een teambuilding met een team uit Nederland, India en China viel het de Nederlanders op dat zijn vaak als enige op tijd waren. Dat zorgde voor de nodige irritatie. In Noord-Europa en de VS wordt tijd namelijk als schaars ervaren. Met de juiste focus en planning worden taken hier efficiënt afgerond. In Zuid-Europa en Zuid-Amerika staat de relatie tussen mensen centraal. Dat de lunch dan een keer uitloopt, is daarom geen punt. In Azie is de cultuur wat reactiever. Afspraken en procedures zijn wel belangrijk, maar de manager moet ermee komen. Als je begrip hebt voor de verschillen zal je het gedrag van je internationale collega’s minder snel veroordelen. Sterker nog; je kunt als team leren de voordelen van deze verschillen te zien en deze te benutten.

2) Investeer in het persoonlijke contact
Het is bijna onmogelijk om internationaal samen te werken zonder elkaar persoonlijk beter te leren kennen en te leren begrijpen. Het bij elkaar brengen van een internationaal team is een tijdrovende en kostbare operatie. Zorg er daarom voor dat je het maximale uit deze internationale meetings of teambuilding haalt. Het is logisch dat de -vaak Noord-Europese- directie/het MT bij zo’n gelegenheid de doelstellingen, resultaten en acties wil bespreken. Voorkom teveel eenrichtingsverkeer van het hoofdkantoor. Besteed voldoende tijd aan het bespreken van ieders kwaliteiten, de verschillende invalshoeken en verschillende werkwijzen.

Omdat dit voor sommige culturen wat ongemakkelijk kan zijn, is de vorm hierbij belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor gerichte tweegesprekken of voor kleinere groepjes. Let op de gevoeligheid voor hiërarchische verschillen. En gebruik ‘objectieve’ instrumenten om verschillende waarden in kaart te brengen, zoals een drijfverentest. Laat het feedbackrondje maar even zitten.

3) Maak afspraken over de internationale samenwerking
Zodra de teamleden elkaar beter kennen en begrijpen is het tijd voor het maken van afspraken. Dat is nog belangrijker dan bij gewone teams omdat je elkaar nou eenmaal minder ziet en spreekt. Deze afspraken kunnen gaan over werkprocessen, de wijze van vergaderen, punctualiteit of de manier van communiceren. Bespreek vooral ook hoe je de diversiteit van de landen meer kunt benutten in de rol- en taakverdeling. Welk land is er beter in business development, executie, sales, etc.?

4) Houdt rekening met de verschillende communicatiestijlen
In internationale teams zijn de verschillen in de communicatie het grootst. Vooral de mate van directheid in de communicatie verschilt nogal. Dat kan zorgen voor wederzijdse irritatie en vooroordelen. Daarnaast bestaan binnen de landen natuurlijk ook nog persoonlijke verschillen in communicatiestijl. Maak de verschillen inzichtelijk en bespreek ze. Doe dat op ongedwongen wijze want ook dit is spannend. Het kan nuttig zijn om je team wat communication skills bij te brengen.

5) Pas de managementstijl aan de cultuur aan
In sommige culturen is het gebruikelijk om het team vrij te laten, zolang het team de resultaten maar haalt. Managementstijlen als sturen op output, coachend leiderschap of zelfs dienend leiderschap zijn hier populair. Teams in andere culturen floreren juist bij een strakkere aansturing en meer ondersteuning. Zoals bij situationeel leidinggeven zal het management zijn managementstijl moeten aanpassen aan de cultuur. Ook hier kunnen internationale teams van elkaar leren. Zowel de vrijere als de strakkere managementstijlen hebben voor- en nadelen.

Schateiland werkt onder meer voor Shell, KLM, UTZ, UNESCO en DSM met internationale teams. Wil je weten hoe wij je internationale team effectiever kunnen laten samenwerken, bijvoorbeeld met international teambuilding of het faciliteren van internationale meetings? Bel ons dan op 0633834091 of mail ons op info@schateiland.com.

Geplaatst in: Samenwerken,Teambuilding | Getagged: , , , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin