Wat zijn de verschillen tussen Personeelsvertegenwoordiging (PvT) en een ondernemingsraad (OR)?
Ook bij kleinere organisaties zijn vormen van medezeggenschap en personeelsvertegenwoordiging mogelijk. Wat is het verschil tussen personeelsvertegenwoordiging (PvT) en de ondernemingsraad (OR)?
Al vanaf 10 medewerkers is het mogelijk om een vorm van personeelsvertegenwoordiging in te stellen: de PvT. De PvT kan vrijwillig worden ingesteld door de bestuurder of op verzoek van de meerderheid van de medewerkers. De PvT telt minimaal 3 leden.
Vanaf 50 medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht met minimaal 5 OR-leden. Beide organen vertegenwoordigen de medewerkers. Maar wat zijn de verschillen in bevoegdheid tussen PvT en OR?
1) Adviesrecht PvT vs. OR
Het adviesrecht van de PvT is beperkter dan dat van de OR. De PvT heeft alleen adviesrecht over voorgenomen besluiten die leiden tot een verlies aan arbeidsplaatsen of tot een belangrijke verandering van de arbeid of de arbeidsvoorwaarden van tenminste 25% van de medewerkers. Het adviesrecht van de OR gaat over een breder aantal onderwerpen zoals investeringen, reorganisaties, etc.
De PvT heeft bij het adviesrecht geen opschortingstermijn van een maand en hij kan niet naar de rechter. Bij adviesrecht zal de PvT nog meer dan de OR moeten proberen om met de bestuurder goed in te gesprek te zijn en op die manier invloed te krijgen.
2) Instemmingsrecht PvT vs. OR
De PvT heeft net als de OR instemmingsrecht al is dit aanzienlijk beperkter. De personeelsvertegenwoordiging moet instemmen met vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen over werktijden, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. De OR heeft daarentegen instemmingsrecht over een lange lijst van (personeels)regelingen (artikel 27 lid 1 WOR). Ook bij het instemmingsrecht staat voor de PvT geen weg naar de bedrijfscommissie of de rechter open.
3) Informatierecht PvT vs. OR
De PvT heeft net als de ondernemingsraad recht op de informatie die hij voor de uitvoering van zijn taak ‘redelijkerwijze’ nodig heeft. Omdat de taak van de PvT beperkter is, is ook het recht op informatie beperkter. De bestuurder mag de PvT de informatie ook mondeling geven.
4) Initiatiefrecht PvT vs. OR
De PvT heeft geen initiatiefrecht en de OR wel. Dat betekent niet dat de PvT niet met een goed voorstel kan komen. De bestuurder is dan alleen niet verplicht hierop (schriftelijk) in te gaan zoals bij de ondernemingsraad.
Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Algemeen >
Rollen en taken van de OR >
Adviesrecht >
Instemmingsrecht >
Informatierecht >
Faciliteiten >
Geheimhouding >
Verkiezingen >
OR-vergadering >
Overlegvergadering >
Communicatie achterban >
Opleiding OR >
Betekenis ondernemingsraad
Wanneer is een OR verplicht?
Aantal leden OR
Zittingsduur OR
Wie kunnen er lid worden?
Wat is een COR, GOR, etc.?
Verschil tussen OR en vakbond
OR en Sociaal Plan
Verschillen tussen PvT en OR
Ontslagbescherming OR-lid
Ontslaan niet functionerend OR-lid
Motivatie OR-lidmaatschap
Definitie WOR-bestuurder
Ondernemingsovereenkomst of convenant
Basiscursus startende OR (WOR, missie/visie, kwaliteiten) >
OR-training Leiding geven aan de OR (training DB) >
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder >
Vernieuwing van de medezeggenschap >
Communiceren met de achterban >
Samen schrijven aan een advies >
Maurice van de Wildeberg
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban