Schatkamer - Artikelen - algemeen -

Ondernemingsraad (OR) - Wat is een COR, GOR, etc.?

Wat is een COR, GOR etc?

Wat is een centrale ondernemingsraad (COR), een groepsondernemingsraad (GOR) en een gemeenschappelijke ondernemingsraad?

In de Wet op de ondernemingsraden wordt gesproken over een aantal verschillende typen ondernemingsraden: de centrale ondernemingsraad (COR), de groepsondernemingsraad (GOR) en de gemeenschappelijke ondernemingsraad. Soms zijn ze lastig uit elkaar te houden.

Daarnaast bestaan ook nog de:

  • bijzondere ondernemingsraad (BOR)
  • tijdelijke ondernemingsraad (TOR)
  • netwerk ondernemingsraad, vaak bij samenwerkende gemeentes (NOR)
  • Europese ondernemingsraad (EOR)
  • departementale ondernemingsraad (DOR) op ministeries

Lees hier over de COR, de GOR en de gemeenschappelijke ondernemingsraad.

Centrale ondernemingsraad (COR)

Als jouw organisatie bestaat uit twee of meer ondernemingen met een ondernemingsraad dan kan de bestuurder een centrale ondernemingsraad (COR) instellen. Die centrale ondernemingsraad wordt ook ingesteld ten behoeve van de ondernemingen in die organisatie die geen ondernemingsraad hebben, bijvoorbeeld omdat deze minder dan 50 medewerkers hebben.

Doel centrale ondernemingsraad (COR)

Het doel van een centrale ondernemingsraad is om de medewerkers van de organisatie de gelegenheid te geven om met de raad van bestuur/holding te overleggen over de gehele organisatie betreffende besluiten. Het zal dan meestal gaan om meer strategische onderwerpen zoals fusies en overnames, investeringen of reorganisaties. De bevoegdheden van de ondernemingsraden gaan bij gemeenschappelijke onderwerpen automatisch over naar de centrale ondernemingsraad.

Oprichting centrale ondernemingsraad (COR)

De ondernemingsraad kan de ondernemer vragen om een centrale ondernemingsraad op te richten. De bestuurder kan andersom ook op eigen initiatief een COR instellen. Hij zal dan aan de betrokken ondernemingsraden vragen om hun standpunt hierover te geven. Als de ondernemingsraden geen bezwaren hebben kan de bestuurder een reglement opstellen en verkiezingen organiseren.
In de praktijk blijkt het belangrijk om tussen de ondernemingsraden en de COR goede afspraken te maken. Zo kan het zijn dat bij een besluit op hoofdlijnen de COR bevoegd is en bij uitvoeringsbesluiten de ondernemingsraad.

Groepsondernemingsraad (GOR)

De bestuurder kan ook een groepsondernemingsraad oprichten. Dit zal gebeuren als het functioneler is als de overkoepelende medezeggenschap maar voor een deel van de ondernemingen wordt ondergebracht. De wetgever maakt verder geen verschil tussen de centrale ondernemingsraad en de groepsondernemingsraad in de artikelen 33 t/m 35 van de WOR.

Gemeenschappelijke ondernemingsraad

De bestuurder kan er ook voor kiezen om een gemeenschappelijke ondernemingsraad in te stellen volgens artikel 3 van de WOR. Bij de gemeenschappelijke ondernemingsraad bestaan er geen andere ondernemingsraden. De organisatie bestaat bijvoorbeeld uit een aantal ondernemingen met minder dan 50 medewerkers. Er moeten voor het instellen van een gemeenschappelijke ondernemingsraad in totaal wel 50 medewerkers in dienst zijn. Een gemeenschappelijke ondernemingsraad is zinvol wanneer de ondernemingen onderling samenhangen wat betreft de werkzaamheden, werkwijze, het management of de structuur. Verder zullen de ondernemingen in hoofdlijnen dezelfde belangen moeten hebben.

  • COR GOR ondernemingsraad OR


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin