Teamrollen in het zonnetje – middenvelder Willy van de Kerkhof – Doe de teamrollentest!
Nobody’s perfect but a team can be! (Belbin). In ieder team heb je verschillende teamrollen nodig: iemand die scoort, creatief is, afmaakt, het spel verdeelt, hard op de bal loopt, het doel in de gaten houdt en iemand die dekking geeft. In deze blog zet Jaap Visser steeds een van de acht teamrollen in het zonnetje. Deze week middenvelder Willy van de Kerkhof!
Willy van de Kerkhof is op het WK 1978 in Argentinië in de slotfase van Nederland-Oostenrijk mee naar voren gehold. Zoals hij zo vaak doet, voor de zekerheid, om hand- en spandiensten voor de aanvalslinie te verrichten, of om bij balverlies een vlotte uitbraak van de tegenstander te verijdelen. Linksbuiten Rob Rensenbrink heeft de Oostenrijkse verdediging weer eens zoek gespeeld en is in het strafschopgebied aanbeland. De grote uitblinker van Oranje wikt en weegt en schuift de bal dan richting penaltystip waar Van de Kerkhof helemaal vrij opduikt. De onzelfzuchtige vedette Rensenbrink gunt de onvermoeibare Manus van alles van het Nederlands Elftal een doelpunt op het allerhoogste niveau.
Willy van de Kerkhof is van 16 september 1951. Zijn broer René ook. De eeneiige tweeling uit Helmond maakte furore bij FC Twente en werd door trainer Kees Rijvers in 1973 mee naar PSV genomen. Omdat er in Eindhoven dringend behoefte was aan meer kracht, snelheid en explosiviteit in een team dat goed kon voetballen, maar vooral buiten Brabant te bescheiden was, te angstig, te slap.
Met de pijlsnelle en doelgerichte René als rechtsbuiten en de minstens zo rappe Willy op het middenveld braken voor PSV succesjaren aan. De gebroeders Van de Kerkhof gingen door roeien en ruiten en verhoogden de Eindhovense weerbaarheid zienderogen. PSV durfde op vreemde boden eindelijk van zich af te bijten.
De teamrol van Willy was een bijzondere. Hij was een middenvelder die voor balans tussen aanval en verdediging zorgde. Hij was de controleur van het team die bijsprong waar dat gewenst was. Hij repareerde de verdediging wanneer die lek sloeg en voegde zich bij de aanval wanneer die ondersteund moest worden. Hij rende achter tegenstanders aan om ze de bal af te pakken, maar was ook een betrouwbaar aanspeelpunt wanneer zijn team op balbezit speelde. Met zijn grote snelheid en enorme uithoudingsvermogen kon hij bijna overal tegelijk zijn.
Johan Cruijff had hem graag als zijn helpende hand bij het Nederlands Elftal. ‘Elke wedstrijd die ik speel, speel jij ook’, zei hij tegen Willy en hij hield woord. Bij PSV was Van de Kerkhof de meesterknecht van de excellerende Willy van der Kuijlen en op het WK 1978, toen Cruijff geen international meer was, van de weergaloze dribbelaar Robbie Rensenbrink. Deze spelbepalende en spelbeslissende leiders konden uitblinken bij de gratie van ‘een type Willy van de Kerkhof’, zoals het al snel ging heten, een voetballer die zichzelf wegcijfert voor het team en die voor de vedetten de vuile karweitjes opknapt.
De tweeling Van de Kerkhof mocht dan uit één eitje komen, de voetballers René en Willy verschilden danig van elkaar. De onstuimige aanvaller René was impulsief en licht ontvlambaar. En als hij had gescoord, spurtte René het hele veld over, uitzinnig van vreugde en zelfgenoegzaamheid. Willy was meer bedachtzaam, hij was net zo onvermoeibaar als zijn broer, maar stak zijn energie hoofdzakelijk in het klussen voor anderen, in het opruimen van de troep die zijn teamgenoten achterlieten. ‘De stofzuiger’, werd hij daarom wel genoemd. René was de egoïstische spits, Willy de sociale middenvelder. Maar ze respecteerden elkaar zeer en samen waren ze succesvol.
Op het WK van 1978 heeft Nederland zich met geluk door de groepsfase gewerkt, maar in de eerste wedstrijd van de kwartfinalepoule komt Oranje plotseling helemaal los. Dat is vooral ook te danken aan ‘ons Willy’ die in Cordoba weer overal op het veld te vinden is, die in het nauw gedreven ploeggenoten redt en ruimte schept voor de aanvallers. Aanvalsleider Rensenbrink is hem daar zo erkentelijk voor dat hij kapt met soleren wanneer hij Willy van de Kerkhof helemaal vrij voor het doel ziet komen. De stofzuiger krijg de bal en hapert niet: 5-1 voor Nederland.
Wie speelt welke teamrol in jouw team? Doe De Voetbaltest en ontdek tijdens De Voetbaltraining de teamrollen en hoe jouw teamdoelen kunnen worden bereikt. Wil je meer weten over deze teamdag? Mail ons op info@schateiland.com of bekijk www.testje.team.
Geplaatst in: Belbin | Getagged: teamrol, teamrollen belbin, teamtest<< vorige blog - volgende blog >>
Teambuilding zelfsturende teams >
Teambuilding effectief communiceren en feedback >
Teambuilding met teamrollentest >
Teambuilding management team (MT) >
Teambuilding samenwerken met kleurentest >
Onze eilanden >
Effectief communiceren met een uil als bestuurder – Communiceren als een beest – Deel 12 >
De 5 Gouden tips voor samenwerken op afstand >
De 5 Gouden tips voor vertrouwen in je team >
De 5 Gouden tips voor communicatie in teams >
De 5 Gouden tips en tops voor feedback geven in teams >
Belbin
communicatie
Covey
Cultuurverandering
ervaren ondernemingsraad
Feedback
Heidag
kantoor
klantgerichheid
online
open inschrijvingen
OR-cursus en training
profileren
profileren team
Samenwerken
schatkamer-categorien
adviesrecht
algemeen
communicatie achterban
faciliteiten
geheimhouding
informatierecht
instemmingsrecht
opleiding OR
OR-vergadering
overlegvergadering
rollen taken OR
verkiezingen
startende ondernemingsraad
Teambuilding
Teamdag
teameffectiviteit
teamlearning
Teamontwikkeling
Teamrollen
Vergaderen
zelfsturend team
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban