Schatkamer - Artikelen - opleiding OR -

Ondernemingsraad (OR) - Organiseren OR-cursus of -training

organiseren OR-training

Hoe organiseer je een training of cursus voor de ondernemingsraad?

Het organiseren van de OR-training is nog niet afgelopen bij de keuze van een trainingsbureau. Bij het organiseren van een training komen ook veel praktische zaken kijken. Gebruik deze checklist bij het organiseren van de training:

 1. Wat is de meest geschikte datum voor een training
  Vaak is de eigen vergaderdag een handige dag om de training te organiseren omdat OR-leden deze dagen of data beschikbaar houden. Vergeet ook niet om het trainingsbureau om beschikbare data te vragen. Een locatie is meestal nog wel te vinden.
 2. Hoe gaat het definitieve maatwerkprogramma eruitzien?
  Soms komen er voor de training onderwerpen op die mooi meegenomen kunnen worden. Zorg er voor dat het trainingsprogramma echt maatwerk is. Daarom is het handig om kort voor de training nog even contact te hebben met de trainer.
 3. Wil de OR een avondprogramma?
  Als iedereen is vrijgemaakt kan dit efficiënt zijn. De training kan hierdoor ook te lang en te intensief worden. Je kunt ook kiezen voor een half dagdeel, dus om 17.00 uur een snack en dan trainen tot 19.00 uur.
 4. Wil de OR de bestuurder uitnodigen?
  Het kan goed zijn voor de relatie om een deel van de training met de bestuurder te doen. Om de samenwerking te evalueren of ook de bestuurder wegwijs te maken in de WOR. Alleen samen een drankje drinken of samen eten kan natuurlijk ook. Soms is het juist goed voor de teambuilding om zonder de bestuurder te zijn.
 5. Op welke locatie wil de OR de training organiseren?
  Een trainingslocatie is belangrijk voor het succes van een OR-training of -cursus. In een muffige, donkere of weinig inspirerende ruimte verdwijnt de energie van de OR, ook al is de trainer nog zo goed. Maak gebruik van bijzondere locaties die je zelf kent, via sites als Buiten Business of van het trainingsbureau zelf.
 6. Is de bestuurder akkoord met de offerte?
  Soms heeft de OR een eigen budget. Meestal moet de ondernemingsraad nog toestemming vragen aan de bestuurder of HR voor de training. Doe dit niet op het allerlaatste moment en na de selectie van de bureaus. Je kunt in een vroeg stadium al prima een prijsindicatie geven van wat een training en wat een locatie kost.
 7. Is alles administratief geregeld?
  Niet alle (ambtelijk secretarissen van) ondernemingsraden weten hoe de eigen organisatie werkt bij het aangaan van opdrachten. Soms moet een voorstel nog langs de afdeling Inkoop, soms moet een trainingsbureau als leverancier worden aangemeld of moet vooraf een inkoopopdracht worden aangemaakt voor het juiste bedrag. Niet het leukste werk maar vervelend om dit achteraf nog te moeten doen.
 • organiseren training ondernemingsraad


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Schatkamer voor de ondernemingsraad:

Video's >

English videos >

Blogs >

Boeken >

OR-trainingen

“Goede praktische OR-cursus! Veel tips gekregen en leesbare, toepasbare stappenplannen. Veel variatie in het programma, goed toepasbaar op onze ondernemingsraad.”

Annet Hoitink – Agrotheek
logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin