Schatkamer - Artikelen - opleiding OR -

Ondernemingsraad (OR) - Opleiding nieuw OR-lid

Hoe leid je een nieuw OR-lid op?

Helaas komt het regelmatig voor dat OR-leden tijdens een zittingsperiode vertrekken uit de OR. Als het goed is komen daar nieuwe OR-leden voor terug. Dat kan heel verfrissend zijn. De nieuwe OR-leden weten alleen nog erg weinig van de OR. Ze hebben nog niet meegedraaid en hebben nog geen OR-cursussen of trainingen gedaan. Hoe leid je een nieuw OR-lid op? Maak een inwerkplan met het OR-lid.

1. Eerst de basisinformatie

Geef het OR-lid een boekje over de WOR, de notulen van de laatste vergaderingen, een OR-jaarverslag en een eerdere advies- en instemmingsaanvraag met de reactie van de OR hierop. Door zich eerst in te lezen, kan het nieuwe OR-lid zich inwerken en zich een eerste beeld vormen van wat het werken in de ondernemingsraad inhoudt. Geef het OR-lid ook niet teveel informatie. Help met selecteren wat belangrijk is om als startend OR-lid te weten.

2. Laat het nieuwe OR-lid een (WOR-)basiscursus volgen

De rest van de ondernemingsraad heeft vaak al een (WOR-)basiscursus gevolgd. Daarom is het goed om het nieuwe OR-lid deel te laten nemen aan een OR-basiscursus met andere nieuwe OR-leden. Zo kan het OR-lid ook leren van andere ondernemingsraden. Soms is de basiskennis van de WOR bij de zittende OR-leden ook wat weggezakt. Je kunt er dan ook voor kiezen om met de hele ondernemingsraad een WOR-cursus te doen. De zittende leden kunnen dan met voorbeelden komen en bespreken hoe je een advies- of instemmingsaanvraag aanpakt.

3. Zorg ervoor dat het OR-lid gefaciliteerd wordt

Juist in het begin kost het OR-lidmaatschap extra tijd. Zorg er voor dat het OR-lid goede afspraken maakt met zijn leidinggevende én met zijn eigen afdeling. Bijvoorbeeld op welke dagen het OR-lid vergadert en op welke momenten hij een paar uur aan het OR-werk kan besteden. De leidinggevende en zijn team moeten goed weten wat zij wel en niet mogen verwachten. Zo kan worden voorkomen dat het inwerken wordt belemmerd doordat druk wordt gezet op het OR-lid. Als het OR-lid zelf niet in staat is om voldoende ruimte te krijgen voor het OR-werk dan kan de OR de bestuurder vragen om dit te regelen met de leidinggevende.

4. Laat een ervaren OR-lid het nieuwe OR-lid begeleiden

Soms hebben nieuwe OR-leden het gevoel in het diepe te worden gegooid. Vooral de eerste vergaderingen zijn vaak lastig om te volgen door een gebrek aan kennis. Zorg ervoor dat een ervaren OR-lid het nieuwe OR-lid begeleidt als coach, buddy of mentor. Bespreek na de vergaderingen nog even de vragen van het nieuwe lid. Bespreek hoe het startende OR-lid zich kan voorbereiden op de volgende vergadering. Deze rol wordt ook regelmatig door het dagelijks bestuur of de (ambtelijk) secretaris van de ondernemingsraad vervuld.

5. Geef het nieuwe OR-lid een eigen verantwoordelijkheid

Als nieuw lid is het logisch maar ook verleidelijk om te leunen op de kennis en ervaring van ervaren OR-leden. Het is goed en ook leuker om zelf een expertise te ontwikkelen of een eigen taak te hebben. Dat hoeven niet meteen hele ingewikkelde onderwerpen of grote taken te zijn. Eerst eens wat uitzoeken in een commissie, iets organiseren, een agendapunt voorbereiden of goed voorbereid een deel van het gesprek met de bestuurder voeren. Dat geeft meer werkplezier dan een minder actieve bijdrage.

  • opleiden nieuw-or-lid


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Schatkamer voor de ondernemingsraad:

Video's >

English videos >

Blogs >

Boeken >

OR-trainingen

“Inmiddels al meerdere trainingen gevolgd en altijd zeer tevreden. De inhoud wordt altijd zeer goed toegespitst op de behoefte van de OR. Al met al een absolute aanrader.”

Arris Kramer – Nedasco
logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin