Schatkamer - Artikelen - communicatie achterban -

Ondernemingsraad (OR) - OR-jaarverslag

OR inhoud jaarverslag

Hoe maak je een aansprekend OR-jaarverslag?

De ondernemingsraad is verplicht om een jaarverslag te maken. Hoe dat verslag eruit ziet, mag de OR zelf bepalen. Met een jaarverslag geeft de ondernemingsraad inzicht en overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Het jaarverslag biedt een kans om medewerkers te interesseren voor het OR-werk. Maak er daarom een aansprekend, informatief en luchtig OR-jaarverslag van. Hoe doe je dit?

Jaarverslagen van de OR zijn vaak wat droog, technisch en intern gericht. Het functioneren van commissies wordt bijvoorbeeld besproken, het verloop van verkiezingen, de samenstelling van de OR, contacten met de GOR/COR/RvC/RvT, scholing van de OR, etc. Je kunt deze onderwerpen best kort behandelen. Realiseer je wel dat dit niet de onderwerpen zijn waar de gemiddelde medewerker enthousiast van wordt.

Kies er voor om vooral stil te staan bij voor medewerkers belangrijke ontwikkelingen en onderwerpen waarbij de OR betrokken is geweest. Wat heeft de ondernemingsraad gedaan, voorgesteld en bereikt? Medewerkers willen vooral lezen welke successen de OR voor hen heeft geboekt. Omdat de geheimhouding vaak niet meer zo speelt, kan de ondernemingsraad de successen in het jaarverslag goed neerzetten. Als iets niet gelukt is, kan je dat ook vertellen en uitleggen.

Het jaarverslag geeft ook een mooi podium om de visie van de ondernemingsraad op de organisatie te geven. Wat valt de OR op en wat wil de OR veranderen? Het is ook goed om in het jaarverslag te vermelden waaraan de ondernemingsraad het volgende jaar wil gaan werken. Wat zijn de drie speerpunten van de OR? Nodig medewerkers uit om mee te doen en mee te denken.

De vormgeving is natuurlijk erg belangrijk bij het maken van een aansprekend jaarverslag. Vergeet het oude stoffige format en verzin iets verfrissends. Gebruik veel beeld en weinig tekst. Zelf kijk je ook liever naar plaatjes. Dat kunnen ook informatieve plaatjes zijn zoals grafieken, infographics, etc. Ook de tekst moet beknopt en helder zijn. Schroom niet om voor de vormgeving en de tekst een professional in te schakelen.

Het jaarverslag wordt vaak gedrukt en fysiek verspreid. Dat is misschien niet meer helemaal van deze tijd. Denk daarom ook aan andere vormen waarin een jaarverslag beschikbaar kan worden gesteld: als digitaal verslag, met een bericht/email met links naar (onderdelen van) het verslag, een samenvattende flyer op poster in de kantine, et cetera.

  • inhoud or-jaarverslag ondernemingsraad


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin