Schatkamer - Artikelen - communicatie achterban -

Ondernemingsraad (OR) - Hoe communiceren met de achterban

OR hoe communiceren achterban

Hoe kan de OR communiceren met de achterban?

Hoe je op een goede manier met de achterban communiceert is een vraag die veel ondernemingsraden bezighoudt. Op deze vraag is niet één goed antwoord te geven. Het hangt er namelijk vanaf. Dat komt omdat je je als ondernemingsraad eerst deze 4 vragen moet stellen:

1. Wat is het doel van de communicatie met de achterban?

  • Wil de OR informeren over de rol van de OR of waar de OR mee bezig is?
  • Wil de OR medewerkers betrekken of zelfs laten participeren?
  • Wil de OR zich profileren met successen?
  • Wil de OR mensen prikkelen zich verkiesbaar te stellen of om te stemmen?

Neem vooral een realistisch doel. Veel medewerkers zijn matig geïnteresseerd in de OR. Een vrij basic doel is daarom vaak al voldoende. Zoals uitleggen wat de OR doet of wat de OR voor de medewerkers heeft bereikt.

2. Wat is de communicatieboodschap van de ondernemingsraad?

Als je hebt bepaald wat je doel is, kan je de boodschap bepalen. Hoe gaat de communicatie bijdragen aan het doel? Als je wilt informeren zal de informatie feitelijker zijn. Als je medewerkers wilt uitnodigen en prikkelen zal je iets aansprekenders moeten verzinnen.

3. Welke medewerkers vormen je doelgroep?

Hoe je communiceert, hangt ook af van je doelgroep. Vaak zal de ondernemingsraad zich richten tot alle medewerkers. Soms wil je juist een bepaalde groep aanspreken, bijvoorbeeld een groep die geraakt wordt door een voorgenomen besluit of een groep mogelijke kandidaten voor het OR-lidmaatschap.

4. Hoe wil je de medewerkers informeren?

Veel ondernemingsraden beginnen bij deze vraag en maken een mooie Loesje-poster of een mok met een slogan er op. Als je de vragen 1 tot en met 3 doorlopen hebt, kan je gaan brainstormen over de juiste vorm en media. Lees voor de communicatiemiddelen ook de Top 5 OR- communicatiemissers en de Top 5 OR-communicatiesuccessen.

Wil je als OR actief werken aan het vernieuwen en verbeteren van de communicatie met de achterban? Doe onze praktijkgerichte maatwerktraining ‘Communiceren met de achterban‘.Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin