Schatkamer - Artikelen - communicatie achterban -

Ondernemingsraad (OR) - Top 5 communicatiesuccessen

ondernemingsraad communicatiesuccessen

Wat is de top 5 van communicatiesuccessen van de OR?

De OR communiceert meestal succesvol als het doel duidelijk is, de boodschap en de doelgroep. Als de OR deze drie dingen eerst bedenkt, is het bedenken van een leuke aansprekende vorm een invuloefening.

Graag delen wij hier onze top 5 van succesvolle achterbancommunicatie.

1. Aanhaken bij iets actueels dat medewerkers direct in hun portemonnee raakt

Medewerkers lopen niet warm voor algemene informatie. Maar bij actuele onderwerpen zijn medewerkers veel meer geneigd zich te informeren of mee te doen aan werkgroepen en discussies. Probeer hierbij zichtbaar te zijn en het onderwerp te claimen. Stem wel goed af met de bestuurder en HR over de rol van de OR. De gouden regel is verder dat als het over geld gaat, medewerkers veel geïnteresseerder zijn dan bij beleidsmatige onderwerpen zoals duurzame inzetbaarheid of strategisch personeelsbeleid.

2. Naar de mensen toe

Als je wilt dat medewerkers naar jou luisteren, moet je eerst naar de medewerkers luisteren. Persoonlijk met de achterban praten, levert veel meer dan informatie op papier delen of mailen. Dat betekent niet dat je braaf naar alle werkoverleggen moet gaan met een standaardpresentatie. Zeker niet als de OR niets nieuws te melden heeft. Signalen ophalen is maatwerk. Ga naar een afdeling waar het niet goed loopt, ga eens mee lunchen met een bepaalde groep medewerkers, loop eens de werkvloer op om te vragen hoe het gaat. In bijna alle organisaties is op bepaalde plekken werkdruk of zijn er managers die niet functioneren. Als je hier naar luistert en er ook nog wat aan kunt doen, verdien je veel krediet. Koppel ook aan de medewerkers terug wat je gedaan hebt met hun signalen en vragen.

3. Vaker minder communiceren

Spaar niet alles op om in één keer te communiceren als het niet meer actueel is maar communiceer vaker. Dus korte aansprekende actuele boodschappen op intranet of op een andere plek. Beter een nieuwsflash dan een nieuwsbrief. Houd hierin wel maat. Als iets niet kort kan, niet actueel is of niet aansprekend is dan kan je het beter niet communiceren. Als je wilt weten wat medewerkers ergens van vinden, werkt een poll ook goed; een prikkelende vraag waar de medewerker met een klik kan antwoorden en waarbij hij de score van zijn collega’s kan zien.

4. Een echt leuke ludieke actie

Als je doel is om het imago van de ondernemingsraad te verbeteren, is een ludieke actie een aanrader. Kies voor een actie waaruit blijkt dat je de achterban wilt helpen. Zoals een ijsje rondbrengen als het warm is. Je kunt ook kiezen voor een leuke actie die medewerkers werkplezier brengt in lastige tijden zoals een leuke spreker, een sinterklaas met rake teksten, samen iets doen of maken. Vaak is een tijdige borrel met lekkere hapjes en wat inhoudelijks ook al vrij succesvol.

5. De bestuurder inzetten

De bestuurder kan goed reclame maken voor de OR. Het is zijn verantwoordelijkheid om een ondernemingsraad te onderhouden. Vraag hem daarom medewerkers aan te moedigen om zich verkiesbaar te stellen voor de OR. Verder kan je afspreken dat (ook) de bestuurder de successen van de OR met de medewerkers deelt. Dan horen de medewerkers het ook eens van een ander. Zorg verder dat je tijdens bepaalde medewerkersbijeenkomsten naast de bestuurder ook ‘zendtijd’ krijgt. Spreek af dat je namens de ondernemingsraad ook kort het woord mag voeren.

  • top 5 communicatiesuccessen ondernemingsraad


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin