Schatkamer - Artikelen - opleiding OR -

Ondernemingsraad (OR) - Kiezen beste OR-cursus of -training

kiezen beste OR-training

Hoe kies je de beste OR-cursus of -training?

Er is een groot aanbod van cursussen en trainingen voor de ondernemingsraad. Veel trainingsbureaus zien er hetzelfde uit; hetzelfde brede scholingsaanbod, dezelfde stockfoto’s op de site, hetzelfde soort vergaderzalen. Hoe kies je het trainingsbureau of opleidingsinstituut dat bij jouw ondernemingsraad en bij jouw vraag past? Je kunt dit stappenplan voor het kiezen van een OR-training volgen.

1. Bepaal als OR samen je opleidingsvraag

Wil je vooral een inhoudelijke OR-cursus over Arbo, financiën of pensioenen? Of wil je een training waarin je bepaalde vaardigheden wilt aanleren zoals effectief vergaderen, win-win onderhandelen, teamwork, omgaan met de bestuurder of communiceren met de achterban? Gaat het om een OR-training voor een nieuwe of ervaren ondernemingsraad? Wil je een maatwerktraining of wil je deel nemen aan een open inschrijving met andere OR-leden? Wil je een een- of tweedaagse training? Of wil je eerst een opleidingsplan maken voor opleiding en scholing voor een langere periode of zelfs de gehele zittingsperiode? Genoeg dus om eerst bij stil te staan,

2. Doe een goed vooronderzoek op internet en maak een voorselectie

Verschillende OR-bureaus hebben verschillende expertises. Ook al blijkt dat niet altijd uit het aanbod. Volgens de site kunnen sommige bureaus alles: (juridisch) adviseren én trainen én coachen én bemiddeling én teambuilding. Dat kan natuurlijk niet waar zijn. Zeker niet bij kleine ZZP-achtige bureautjes. Je kunt bij de selectie van bureaus ook gebruik maken van ervaringen van OR-leden die al meer trainingen hebben gehad of de ervaringen van ondernemingsraden in je netwerk. Probeer tot een selectie te komen van ongeveer 3 tot 5 trainingsbureaus.

3. Maak bij het selecteren van bureaus gebruik van objectieve criteria

Houdt de OR-opleider zich aan de jaarlijks door de SER-vastgestelde norm voor trainingen en cursussen? Is het bureau bijvoorbeeld erkend door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) of een andere certificerende instelling? Op zichzelf zeggen ‘kwaliteitskeurmerken’ van beroepsorganisaties niet zoveel. Deze organisaties hebben nog nooit een training van het OR-trainingsbureau meegemaakt. Daarom is het belangrijker wat de mening is van andere ondernemingsraden en OR-leden. Wat is de gemiddelde waardering voor het bureau op Springest of Google? Let hierbij ook op het aantal reviews en lees goed wat deelnemers wel en niet waarderen.

4. Vraag de geselecteerde trainingsbureaus om een eerste voorstel

Doe dit bij voorkeur telefonisch. Zo krijg je meteen een indruk van hoe persoonlijk het bureau is en in hoeverre zij openstaan voor het maken van een passend maatwerkprogramma. Let er ook op of je een trainer of salespersoon aan de telefoon krijgt en hoe snel je een offerte voor de OR-training ontvangt. Eerst een voorstel vragen voorkomt dat je tijd verspilt door een gesprek te voeren met een trainingsbureau dat niet aansluit bij jouw ondernemingsraad. Dat kan zijn door het contact, de werkwijze of door de prijs.

5. Nodig de trainingsbureaus uit voor een vrijblijvend gesprek met 2 of 3 OR-leden

Zorg ervoor dat de trainer die het gesprek voert degene is die later de training zal gaan geven. Het gaat immers om de klik met de trainer. Zo voorkom je dat je het gesprek voert met een account- of salesmanager. Zorg dat je in het gesprek goed doorvraagt naar de visie op opleiden en de concrete manier waarop de trainer invulling geeft aan de trainingsdoelen. Wat zijn ervaringen met vergelijkbare trainingen? Met welke resultaten gaat de OR naar huis? Is de trainer ook nog met raad en daad beschikbaar ná de training?

6. Vraag om het voorstel/de offerte verder uit te werken met kostenoverzicht

Zo kom je er achter of de trainer begrepen heeft wat de wensen van de OR zijn en of hij bereid is tijd te investeren in de training. Als je nog geen eerste voorstel hebt ontvangen, vraag dan nu om een maatwerkvoorstel of offerte naar aanleiding van het vrijblijvende kennismakingsgesprek. Zorg dat het OR-trainingsbureau een goed overzicht geeft van de kosten. Is bijvoorbeeld de trainingslocatie meegenomen in de kosten? Moet de OR extra betalen voor een kennismakingsgesprek of het maken van een verslag van de training? Zo voorkom je verrassingen achteraf.

7. Bespreek vervolgens de kennismakingsgesprekken en voorstellen en kies het best passende OR-opleidingsinstituut

Dat kan je als DB of opleidingscommissie doen of met de hele OR. Waak er wel voor dat niet teveel mensen hun commentaar kunnen geven. Dat kan ertoe leiden dat je eindigt met een wat zouteloos compromis waar niemand tegen is maar waar ook niemand echt blij van wordt. Kies voor een OR-opleidingsinstituut met originaliteit, een visie en een persoonlijke aanpak.

8. Licht de bureaus in en maak nadere afspraken

Bel eerst het bureau dat de OR heeft gekozen en daarna de andere bureaus. De bureaus die afvallen maar wel aanspraken om een bepaalde specifieke expertise kan je in portefeuille houden voor een volgende training. Maak meteen ook goede afspraken met het geselecteerde OR-bureau. Deze afspraken kunnen gaan over het trainingsprogramma, maar ook over praktische zaken en de kosten.

Lees ook ons artikel ‘Organiseren van een OR-cursus of -training’.

  • kiezen beste OR-cursus of -training


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Schatkamer voor de ondernemingsraad:

Video's >

English videos >

Blogs >

Boeken >

OR-trainingen

“Erg prettige en rechtdoorzee aanpak van de OR-opleiding. Veel afwisseling en werd er ook gewerkt aan het team zelf. Kortom een aanrader.”

Annemarijn Bongers – Postellion Hotels
logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin