Hoe stem je tijdens de OR-vergadering?
In het OR-reglement staat als het goed is, hoe het stemmen in de ondernemingsraad is geregeld. Ieder OR-lid heeft stemrecht. De stem van een ‘gewoon’ lid telt net zo zwaar als de stem van de voorzitter van de OR.
Meest is in het OR-reglement over het stemrecht bepaald dat wordt besloten bij meerderheid van stemmen. Hierbij wordt soms aangevuld dat bij het staken van de stemmen de stem van de voorzitter de doorslag geeft. Dat kan voorkomen in ondernemingsraden met een even aantal (overgebleven) leden.
Verder kan worden bepaald dat voor bepaalde besluiten bijvoorbeeld een tweederdemeerderheid moet zijn. Dit wordt een gekwalificeerde meerderheid genoemd. Net als bijvoorbeeld bij een grondwetswijziging in de Tweede Kamer. Hierbij kan je denken aan besluiten over het vrijwillig wijzigen van het aantal zetels of de structuur van de ondernemingsraad.
Meestal wordt in een ondernemingsraadvergadering niet formeel gestemd. De OR lijkt het eens te zijn waardoor stemmen niet nodig is. Schijn bedriegt soms bijvoorbeeld omdat maar een paar leden aan het woord zijn geweest. Bij twijfel is het daarom goed toch even de handen op te steken.
OR-leden hebben stemrecht en geen stemplicht; ze kunnen zich onthouden van stemming. Dat kan voorkomen bij onderwerpen die direct ook het persoonlijk belang als medewerker raken. Of bij onderwerpen waarover het OR-lid zich geen oordeel heeft kunnen vormen.
Blanco stemmen tellen niet mee voor de stemmingsuitslag waardoor de stemmen kunnen staken. Het zal niet vaak voorkomen maar toch is het handig om in deze situatie wel te voorzien in het reglement. Er zijn verschillende oplossingen voor: 1. het onderwerp kan op de volgende vergadering opnieuw worden behandeld, 2. iemand krijgt een doorslaggevende stem of 3. er kan opnieuw worden gestemd.
Naast stemmen is het ook mogelijk om te peilen. Deze mogelijkheid staat niet in de wet en ook niet in reglementen. Het is een methode om effectiever te vergaderen. Vaak wordt door ondernemingsraden nog vrij lang doorvergaderd terwijl er eigenlijk allang een meerderheid voor een besluit is ontstaan. Door in een vroeger stadium van de vergadering al te vragen wie er voor of tegen het voorstel zou zijn, krijg je sneller een beeld van de stemverhoudingen. Je zult er van versteld staan hoe vaak de OR het eigenlijk al eens is. Waarom dan nog doorvergaderen? Besteed dan liever aandacht aan de uitwerking van het besluit of de voorwaarden die de OR wil stellen.
Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Algemeen >
Rollen en taken van de OR >
Adviesrecht >
Instemmingsrecht >
Informatierecht >
Faciliteiten >
Geheimhouding >
Verkiezingen >
OR-vergadering >
Overlegvergadering >
Communicatie achterban >
Opleiding OR >
Quorum OR-vergadering
Stemmen
Verkiezing voorzitter
Vergaderstructuur
Agenda OR-vergadering
Basiscursus startende OR (WOR, missie/visie, kwaliteiten) >
OR-training Leiding geven aan de OR (training DB) >
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder >
Vernieuwing van de medezeggenschap >
Communiceren met de achterban >
Samen schrijven aan een advies >
Alissa van den Bosch – Deventer Ziekenhuis
Schatkamer
Onze eilanden
Onze trainers
Google Reviews
Top 5
Basiscursus startende ondernemingsraad
Teambuilding met de ondernemingsraad
WOR-cursus
Samenwerken aan invloed bij de bestuurder
Communiceren met de achterban