Schatkamer - Artikelen - faciliteiten -

Ondernemingsraad (OR) - Welke faciliteiten

welke faciliteiten OR

Op welke faciliteiten heeft de ondernemingsraad recht?

Om als ondernemingsraad je werk goed te kunnen doen, heb je recht op een aantal faciliteiten. De wetgever heeft dit expliciet in artikel 17 en 18 WOR opgenomen om te voorkomen dat het functioneren van de OR beperkt zou kunnen worden.

Volgens artikel 17 WOR hebben de ondernemingsraad, de commissies en de (ambtelijk) secretaris recht op het gebruik van voorzieningen de zij ‘voor de vervulling van hun taak redelijkerwijze nodig hebben’. ‘Redelijkerwijze’ is een rekbaar begrip en hangt af van de grootte van de organisatie, het aantal aanvragen, het niveau van de OR-leden, etc. Dit criterium geeft de ondernemingsraad ook ruimte om te beargumenteren dat hij bepaalde faciliteiten in zijn geval nodig heeft.

Wat zijn de wettelijke faciliteiten van de OR?

  1. Vergaderen tijdens arbeidstijd (artikel 17 lid 2 WOR en artikel 18 WOR)
  2. Doorbetaling van loon voor vergadertijd (artikel 17 lid 3 WOR)
  3. Gebruik maken van in de organisatie aanwezige voorzieningen zoals vergaderruimte, computers, internet, flipover, etc.
  4. Het raadplegen van de achterban in werktijd (artikel 17 lid 1 WOR)
  5. Scholing en vorming ‘van kwaliteit’ (artikel 18 lid 2 WOR)
  6. Minimaal aantal uren voor het OR- en commissie lidmaatschap (artikel 18 lid 3 WOR)
  7. Het inschakelen van een deskundige (artikel 16 WOR)
  8. Het voeren van een gerechtelijke procedure (artikel 25 en 27 WOR)

Van deze faciliteiten kan dus in redelijkheid gebruik worden gemaakt door de ondernemingsraad. Dit houdt bijvoorbeeld ook in dat de ondernemingsraad niet hele dagen moet gaan vergaderen als er weinig speelt. Verder kan de ondernemingsraad redelijkerwijze ook niet zonder echt goede redenen (regelmatig) een deskundige inschakelen of een procedure starten. Als de ondernemingsraad kosten gaat maken, verdient het aanbeveling om de bestuurder hiervan vooraf op de hoogte te stellen en een schatting van de kosten te geven. Een ambtelijk secretaris is geen wettelijk recht maar kan gezien de omstandigheden wel redelijk zijn of kan uit de eigen CAO voortvloeien.

Naast de wettelijke faciliteiten kunnen ondernemingsraad en bestuurders nog aanvullende faciliteiten overeenkomen. Zo’n overeenkomst is een afspraak tussen partijen en is bindend.

Zo kan de ondernemingsraad bijvoorbeeld overeen komen dat hij:

  • gebruik mag maken van een ambtelijk secretaris voor een aantal uur per week
  • (tijdelijk) meer uren aan OR-werk mag besteden
  • abonnementen of boeken aanschaft
  • lidmaatschappen onderhoudt
  • een jaarlijks etentje of uitje kan doen
  • etcetera.
  • op welke faciliteiten heeft de OR recht?


Voor meer info: bel 06 30 95 86 61 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Schatkamer voor de ondernemingsraad:

Video's >

English videos >

Blogs >

Boeken >

OR-trainingen

“Erg prettige en rechtdoorzee aanpak van de OR-opleiding. Veel afwisseling en werd er ook gewerkt aan het team zelf. Kortom een aanrader.”

Annemarijn Bongers – Postellion Hotels
logo Odido Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com logo ondernemingsraad SER logo ondernemingsraad LUMC logo ondernemingsraad KPMG Ondernemingsraad Sanquin