Schatkamer - Artikelen - verkiezingen -

Ondernemingsraad (OR) - Tussentijdse verkiezingen

Wanneer moet de OR tussentijdse verkiezingen organiseren?

Verkiezingen kosten aardig wat tijd en moeite. Het handigst zou zijn dat bij tussentijdse vacatures een kandidaat kan worden geplaatst zonder nieuwe verkiezingen.

Dit zijn de meest voorkomende situaties:

  1. Niet alle OR-zetels zijn gevuld en nu dient zich tussentijds toch een geschikte kandidaat aan. Deze kandidaat kan niet zomaar een OR-zetel krijgen, tenzij hierin in het OR-reglement anders is voorzien. Dit is om willekeur te voorkomen.
  2. In de periode na de verkiezingen is er verloop. Bij een personenstelsel is de kandidaat die na de laatst gekozen kandidaat het meeste stemmen heeft gekregen (en op de reservelijst staat) aan de beurt. Bij een lijstenstelsel is dat de eerste niet gekozen op de lijst.
  3. Als er voor een vertrokken OR-lid een plaatsvervanger is, kan deze zijn plaats innemen.

In de gevallen waarin er niemand meer op de lijst staat of deze persoon inmiddels niet meer in aanmerking komt, moeten er tussentijdse verkiezingen worden georganiseerd. In het reglement kan de ondernemingsraad opnemen dat er bijvoorbeeld een jaar of een half jaar voor het einde van een termijn geen tussentijdse verkiezingen meer gehouden hoeven worden.

Een praktische tussenoplossing kan zijn het doen van een algemene aankondiging in de organisatie. Hierin geeft de ondernemingsraad aan hoe de vacature wordt ingevuld en geeft de belanghebbenden gelegenheid om bezwaar te maken. Meestal reageert daar natuurlijk niemand op en staat het de ondernemingsraad vrij om anderszins de vacatures in te vullen. Deze procedure mag natuurlijk niet afwijken van het eigen reglement.

Meestal is het niet zo’n probleem om een tijdje met een persoon minder te functioneren. Zeker bij grotere ondernemingsraden gebeurt dit regelmatig en wordt dit lang niet altijd als een nadeel gezien.

  • tussentijdse verkiezingen OR


Voor meer info: bel 06 26 96 16 59 of mail ons en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Schatkamer voor de ondernemingsraad:

Video's

Blogs >

Boeken

OR-trainingen

“Erg prettige en rechtdoorzee aanpak van de OR-opleiding. Veel afwisseling en werd er ook gewerkt aan het team zelf. Kortom een aanrader.”

Annemarijn Bongers – Postellion Hotels
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin