Schatkamer - OR-blogs - Omgaan met stijlverschillen in de ondernemingsraad – Communiceren als een beest – Deel 9
8 maart 2021

Omgaan met stijlverschillen in de ondernemingsraad – Communiceren als een beest – Deel 9

Communiceren als een beest in de ondernemingsraad

Wat werkt eigenlijk het beste in een ondernemingsraad? Moet je alle beesten in huis hebben? Kunnen bepaalde dieren niet met elkaar opschieten? Over het algemeen zie je dat de tegengestelde stijlen elkaar opzoeken. Kijk maar eens naar de stellen om je heen. Het komt niet vaak voor dat beiden dezelfde communicatiestijl hebben. Hoe kan je omgaat met stijlverschillen in de ondernemingsraad?

Wij denken dat het goed is dat een ondernemingsraad de kwaliteiten van alle beesten in huis heeft. Tempo en zakelijkheid van de haan, objectiviteit en zorgvuldigheid van de uil, openheid en aandacht van het schaap en levendigheid en ideeën van de kip.

Een ondernemingsraad met overwegend kippen en schapen heeft vaak wat meer ‘gedoe’. Dat komt omdat ze dingen sneller persoonlijk nemen dan hanen en uilen. Er wordt meer gekletst in de wandelgangen. Leuke dingen worden leuker, maar problemen worden ook groter. Bij meningsverschillen is het moeilijker om tot concrete afspraken te komen omdat er vooral gevoelens over tafel vliegen. Voor zo’n ondernemingsraad is het beter om wat zakelijker te leren communiceren. Dat lukt door afspraken te maken over prioriteiten en acties en minder aandacht te besteden aan de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan.

Als een ondernemingsraad vooral uit hanen en uilen bestaat, lijkt er vaak wat weinig sociale samenhang te zijn. Het contact met de achterban is vaak niet om over naar huis te schrijven want zo’n OR investeert weinig tijd in relaties. De kans dat zo’n OR hier iets aan wil doen is niet zo groot, want ze herkennen het niet als een probleem. Feedback vanuit de omgeving over de prestaties van de OR kan dit soort ondernemingsraden prikkelen om iets te verbeteren.

Binnen ondernemingsraden met een mix van alle communicatiestijlen zie je dat verschillende beesten elkaar uitstekend kunnen aanvullen. Als er spanningen zijn wordt de samenwerking moeilijker. Dan reageren de verschillende beesten zo anders zodat ze niet gemakkelijk tot elkaar komen. Bij spanning of conflicten worden de kippen meestal dominant: ze blazen hoog van de toren over wat er allemaal niet klopt en praten zo hard door elkaar. De uilen en schapen trekken zich terug en de hanen haken af.

Daarom is het belangrijk dat er in OR-vergaderingen genoeg structuur en sturing wordt gegeven door de voorzitter. De voorzitter kan ervoor zorgen dat iedereen aan bod komt, het tempo hoog genoeg is en er ook ruimte is om na te denken.

Soms moet je OR-leden individueel feedback geven om ervoor te zorgen dat ze zich constructiever opstellen. Maar hoe doe je dat met al die verschillende beesten? Lees dit in onze volgende blog!

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin