Schatkamer - OR-blogs - Feedback geven in de ondernemingsraad – Communiceren als een beest – Deel 10
15 april 2021

Feedback geven in de ondernemingsraad – Communiceren als een beest – Deel 10

Communiceren als een beest in de ondernemingsraad

Iedere ondernemingsraad vindt het belangrijk dat je ‘elkaar kunt aanspreken’. Dat wil zeggen: feedback geven over de kwaliteit en de organisatie van het OR-werk. De meeste OR-leden vinden het lastig om andere OR-leden feedback te geven. Dat komt omdat de meest natuurlijke reactie op feedback defensief is. Je wordt meestal niet bedankt voor je feedback. Je hoort eerder ‘Hoezo?’ (haan), ‘Ja maar, …’ (kip), ‘Je hebt ook gelijk’ (schaap) of ‘…’(uil).

As je je feedback kort en zakelijk houdt en daarna actief luistert naar de reactie, is de kans het grootst dat je gesprekspartner iets met de boodschap doet. Hieronder eerst de feedbacktips per dier. Daarna een aantal ideeën om feedback binnen de ondernemingsraad te organiseren.

Feedback van de uil
De uil is in staat de meest objectieve feedback te geven. Er zit geen ondertoon in en dus roept het weinig weerstand op. Wat de uil alleen soms vergeet, is naast het probleem dat hij constateert ook een voorstel te doen voor een verbetering. En meestal vergeet de uil sowieso feedback te geven omdat het hem niet wordt gevraagd. Hij is meer bezig met de inhoud dan met de samenwerking in de OR. Een uil reageert prima op feedback, als je rustig aangeeft wat het probleem is en wat je precies wilt wat de uil anders doet.

Feedback van de haan
De haan is duidelijk en oplossingsgericht met zijn feedback. Omdat hij daar niet aardig bij kijkt, voelen vooral de kip en het schaap zich snel aangevallen. Het helpt als de haan aan de andere dieren de ruimte geeft om uit te leggen waarom ze iets hebben gedaan. Als de haan waardering toont voor de goede bedoelingen zijn de andere dieren eerder bereid om iets te veranderen. De haan zelf kan feedback prima ontvangen zolang het met niet al te veel gevoelens en omhaal gebracht wordt. 

Feedback van de kip
De kip geeft meer positieve feedback dan de andere dieren. Daarnaast flapt de kip er ook de meeste kritische feedback uit. Dit is eerlijk, maar vaak wat heftig voor de andere dieren. Hierdoor blijft het gevoel van ongenoegen meer hangen dan de boodschap zelf. Als de kip iets beter nadenkt over een korte, feitelijke boodschap en daarnaast zorgt dat hij rustig is, komt de feedback veel beter aan. Als de kip zelf feedback krijgt, kan hij daarop in eerste instantie fel reageren. Daardoor beginnen andere dieren er soms maar niet meer aan. Als je naast kritische feedback voldoende waardering geeft, kan de kip het beter hebben.

Feedback van het schaap
Het schaap houdt vooral van positieve feedback geven en eigenlijk niet van kritische feedback. Daarom maakt het schaap zijn feedback zelf ook wat wollig. Het schaap zegt liever eerst iets vriendelijks en dan wat hij niet prettig vindt. Daardoor heeft de feedback vaak niet de benodigde zeggingskracht. Even sparren met een haan over hoe je je boodschap kort kunt houden, kan wonderen doen. Als een schaap zelf feedback krijgt, kan hij daarvan schrikken. Het helpt als je concreet aangeeft wat het schaap kan doen om het voor jou prettiger te maken en niet te lang stil staat bij wat er precies allemaal is fout gegaan.

Dus:

  • Sommige dieren zijn beter in feedback geven dan anderen
  • Als je wilt dat feedback aankomt bij je gesprekpartner moet je rekening houden met zijn stijl
  • Vraag tips van een ander dier voordat je feedback gaat geven

Alle dieren geven betere feedback als ze rustig zijn en de boodschap voorbereiden. Vaardigheid helpt, maar in de ondernemingsraad is het gemakkelijker om feedback te organiseren. Veel ondernemingsraden willen een open cultuur, waarin gemakkelijk feedback wordt gegeven en ontvangen. Wij zijn deze cultuur in de praktijk eerlijk gezegd nog nooit tegengekomen.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin