Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor teambuilding met de ondernemingsraad (OR)
24 mei 2013

De 5 Gouden tips voor teambuilding met de ondernemingsraad (OR)Het geheim van een succesvolle ondernemingsraad is teamwork. Besteed daarom niet alleen aandacht aan vergaderen, een WOR-cursus en de waan van de dag. Maar investeer in teambuilding voor de ondernemingsraad. Vergeet de GPS-tocht, het paintballen en de inspirerende spreker. Kies voor teambuilding waar de ondernemingsraad wat aan heeft. Hier 5 gouden tips voor teambuilding met de OR.

1. Ontdek de kwaliteiten in de OR
De meeste mensen krijgen energie van het ontdekken en bespreken van kwaliteiten; van henzelf en van collega OR-leden. Met een simpel kwaliteitenspel kom je een heel eind. Laat de OR-leden kwaliteiten kiezen en uitdelen. Bespreek waarom deze kwaliteiten zo belangrijk zijn in de samenwerking. In plaats van kwaliteiten kun je ook kiezen voor het ontdekken van ieders drijfveren. Wat drijft mensen in hun werk? Hoe kunnen de OR-leden elkaar aanvullen?

2. Benut de talenten in de OR
Met het ontdekken van ieders kwaliteiten of drijfveren is de teambuilding van de ondernemingsraad al begonnen. Vertaal vervolgens ieders kwaliteiten naar de samenwerking. Hoe kan je je talenten beter benutten in de OR? Hoe zorg je ervoor dat de OR-leden doen waar ze energie van krijgen? En andersom: hoe zorg je ervoor dat OR-leden geen taken doen die niet bij ze passen? Ga niet de hele tijd in de kring zitten, maar bespreek dit bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

3. Doe iets samen
Met klassieke teambuilding als de golfclinic, de stormbaan of de Solextocht leert de ondernemingsraad niet beter samenwerken. Als je kiest voor actieve teambuilding, doe dan ook echt iets samen. Maak samen een bouwwerk, help elkaar door een spinnenweb of los samen een lastig probleem op. De ondernemingsraad leert op speelse wijze effectiever communiceren. Bespreek na de teambuildingsoefeningen wat er goed gaat in de samenwerking en wat er beter kan.

4. Plan je successen
Ondernemingsraden moeten veel tijd besteden aan het bespreken van inhoudelijke onderwerpen. Daardoor vergeten ondernemingsraden soms te bespreken wat er goed gaat in de samenwerking. Toch is dit de sleutel naar successen in de toekomst. Bepaal daarom samen waarom dingen goed zijn verlopen en hoe de OR aan invloed heeft gewonnen bij de bestuurder en achterban. Vertaal deze succesfactoren naar toekomstige onderwerpen. Dit klinkt wat droog, maar het is leuk om te doen. En het is effectiever dan van fouten te moeten leren.

5. Vergeet de borrel niet
Voor succesvolle teambuilding hoef je niet in een chique kasteel of een prijzig hotel te zitten. Een leuke locatie is voor de meeste ondernemingsraden wel een must. Wees creatief en je vindt vast een leuke ruimte boven een cafétje of de boerderij van je tante. En drink aan het eind van de teambuilding samen een drankje of ga lekker eten. Dan vinden vaak de leukste gesprekken plaats. Ook dat is teambuilding.

Wil je meer weten teambuilding met Schateiland, mail ons op info@schateiland.com of 0633834091. Of kijk hier voor een geschikte or-cursus of or-training.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , , , , , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin