Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor een proactieve ondernemingsraad (OR)
13 januari 2014

De 5 Gouden tips voor een proactieve ondernemingsraad (OR)Uw ondernemingsraad heeft zich vast al eens voorgenomen om meer proactief te zijn. Dus niet afwachten waar de bestuurder mee komt, maar zelf initiatief nemen. Dat dit in de praktijk vaak niet goed lukt, weet u. Lees daarom hier de 5 Gouden tips voor een proactieve ondernemingsraad.

1) Overwin eerst de weerstand in uw eigen OR
In elke ondernemingraad zitten leden voor wie een proactieve houding niet zo nodig hoeft. Zij zien de ondernemingraad met name als controlerend en daarmee meer reactief. Daar is niets mis mee en zelfs vanuit de WOR ook nog wel te begrijpen. U zal het er dus eerst als OR over eens moeten worden in hoeverre u proactief wilt zijn. Voer deze discussie niet te abstract. Bespreek of er OR-leden zijn die concrete voorstellen hebben voor initiatieven of ideeën hoe de OR effectiever met de bestuurder om kan gaan. Bepaal dan of u er iets mee gaat doen.

2) Verplaats je eens in de rol van de bestuurder
Het zit in de natuur van veel OR-leden om de bestuurder kritisch te benaderen. Zit er ergens een addertje onder het gras? Werkt hij niet met de salamitactiek? Wat is zijn echte agenda? Een positief kritische houding hoort bij de rol van de OR. Het risico is echter dat de OR daardoor teveel naar de belangen van de medewerkers kijkt en te weinig naar het organisatiebelang. Op de lange termijn kan dat nadelig zijn, ook voor de medewerkers. Probeer je daarom als experiment eens helemaal te verplaatsen in de bestuurder. Wat zou jij doen als het jouw bedrijf was? Zou jij ook op dezelfde manier investeren in medewerkers en arbeidsvoorwaarden? Zou jij ook iedereen willen herplaatsen bij een reorganisatie? Vind jij het door de OR gevraagde Sociaal Plan redelijk in tijden van crisis? Zo kom je tot evenwichtigere adviezen.

3) Neem een lekker commercieel initiatief
Het is voor uw bedrijf te hopen dat de bestuurder/directeur meer winst wil maken en de kosten wil beheersen. Ook zal hij proberen de organisatie mee te laten veranderen met de markt. Verras uw bestuurder eens met een initiatief (artikel 23 lid 3 WOR) om meer winst te maken of om de kosten te beperken. U zult zien dat het echt leuk is om hier over na te denken. De OR-leden werken door heel de organisatie en hebben vaak goede ideeën uit de praktijk. Samen lukt het vast om 3 ideeën te bedenken om bijvoorbeeld kosten te besparen. Denk aan dingen als inkoop, beperken materiaalkosten, flexibeler werken, effectievere planning, etc. Presenteer deze aan de bestuurder. U begrijpt dat hij uw proactieve ondernemingsraad zeer op prijs zal stellen.

4) Zie de bestuurder echt als een gelijke
Het is logisch dat OR-leden een beetje opkijken tegen de bestuurder. Daardoor loop je niet zo makkelijk even binnen. Tijdens het overleg met de bestuurder is het soms spannend om wat te zeggen. Bestuurders merken ook dat OR-leden zich niet gelijkwaardig voelen en dat de relatie daardoor wat stroef verloopt. Het klinkt soft maar het helpt als je je voorneemt de bestuurder echt als gelijkwaardig te zien. Zet de overtuiging dat je niet gelijk bent overboord. Pas dan kun je je ook gelijkwaardig gedragen. Niet makkelijk maar het is de moeite waard om het eens uit te proberen. Lees ook onze 5 Gouden tips voor samenwerken met de bestuurder.

5) Vergeet de achterban niet
Het is mooi als het lukt om proactief te zijn naar de bestuurder. De achterban zal de ondernemingsraad ‘afrekenen’ op de resultaten en zichtbaarheid. Dat vraagt ook een proactieve houding naar de achterban. Laat weten waar je als OR mee bezig bent, communiceer wat niet lukt en wat wel lukt. Lees ook ‘De 5 Gouden tips voor effectieve communicatie met de achterban‘.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen om een meer proactieve ondernemingsraad te worden, kijk dan op onze website of bel 06 16 11 59 76. Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden voor een maatwerk or-training of or-cursus.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged:

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin