Blog - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor een ondernemingsraad met invloed (OR)
10 september 2013

De 5 Gouden tips voor een ondernemingsraad met invloed (OR)Als ondernemingsraad lijk je soms niet genoeg invloed te hebben op besluiten van de bestuurder. De OR wordt te laat geïnformeerd. En eigenlijk heeft de bestuurder al lang besloten als hij een adviesaanvraag of een instemmingsaanvraag voorlegt. Je kunt er wat aan doen. Daarom hier de ‘5 Gouden tips voor een OR met invloed’.

1) Vergroot de cirkel van invloed van de ondernemingsraad
Ondernemingsraden verliezen aan effectiviteit door tijd en energie te besteden aan dingen waar ze weinig invloed op hebben: een niet goed functionerend management, grote organisatiewijzigingen, de manier waarop de bestuurder zich opstelt. Als proactieve ondernemingsraad besteedt je tijd aan dingen waar je wél iets aan kunt doen. Zo vergroot je je cirkel van invloed (Steven Covey).

2) Stel prioriteiten; doe de belangrijke dingen eerst
Veel ondernemingsraden hebben het gevoel dat ze geleefd worden. In de waan van de dag krijgen onderwerpen die op de korte termijn belangrijk en dringend lijken voorrang. De OR reageert op impulsen en op druk uit de omgeving. De OR wil proactief zijn, maar wordt juist in een reactieve rol gedrukt. Iedereen weet dat dit niet effectief is, maar het lijkt lastig te doorbreken. Bespreek eens hoe je samen meer prioriteit kunt geven aan onderwerpen die voor de OR belangrijk zijn, zonder dringende kwesties te laten liggen. Plan tijd in om de belangrijkste doelen te halen. Besluit ook waar je geen tijd meer aan gaat besteden. Time management voor de OR dus.

3) Creëer win-win; verdiep je in de belangen van je bestuurder
Soms hebben ondernemingsraden de neiging om zich af te zetten tegen de bestuurder. Ze willen ‘winnen’ door gelijk te krijgen. Dat zal de bestuurder helaas dan ook doen. Om effectiever te worden, zal je je als OR dus moeten verplaatsen in belangen van de bestuurder. Zo kom je op andere mogelijke oplossingen dan alleen je eigen oplossing. Dit geldt ook voor de achterban; weet de OR wel voldoende wat de achterban belangrijk vindt? Dat vraagt enige nieuwsgierigheid en het ontwikkelen van vaardigheden van de ondernemingsraad.

4) Communiceer effectiever
Ook voor ondernemingsraden geldt: c’est le ton qui fait la musique. De manier waarop de ondernemingsraad met de omgeving communiceert, bepaalt voor een belangrijk deel het succes. Stel vragen en luister naar wat de bestuurder en achterban wil. Kom dan pas met een standpunt van de OR. Eerst begrijpen en dan begrepen worden dus. Omdat de meeste mensen eerst begrepen willen worden, is dit heel lastig.

5) Plan je successen
Na een OR-cursus of OR-training waarop je aan invloed van de OR hebt gewerkt, verslapt in de praktijk onherroepelijk de aandacht. Als OR zal je elkaar daarom scherp moeten houden. Bespreek tijdens een OR-overleg eens wat wel en niet werkte bij het krijgen van meer invloed. Bepaal wat de succesfactoren waren. En bedenk hoe je deze succesfactoren ook bij andere onderwerpen kunt herhalen.

Wil je weten hoe Schateiland je kan helpen bij het vergroten van de invloed van je ondernemingsraad? Bel ons dan op 06 33834091 of mail ons via info@schateiland.com. Of kijk hier voor een geschikte or-cursus of or-training.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , , , ,

Deel dit bericht:
Meer info? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Bel: 06 26 96 16 59 of mail ons
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Nuon Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad Provincie Zuid-Holland Ondernemingsraad Rabobank Ondernemingsraad Sanquin