Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips voor de oprichting van een ondernemingsraad (OR)
18 mei 2015

De 5 Gouden tips voor de oprichting van een ondernemingsraad (OR)Groeiende of fuserende organisaties bestaan soms opeens uit meer dan 50 personen. Tijd voor oprichting van een ondernemingsraad. Alleen heeft vaak niemand hier ervaring mee. Daarom hier onze 5 Gouden tips.

1) Neem als medewerkers het initiatief
In de ideale situatie neemt de bestuurder actief de verantwoordelijkheid voor het oprichten van een OR. Helaas is dit niet altijd zo. Bestuurders van kleinere organisaties vinden het vaak niet echt nodig ‘omdat je elkaar altijd weet te vinden’ en omdat zo’n bureaucratisch orgaan de verhoudingen zou kunnen verslechteren. Hoewel dit begrijpelijk is, heeft de werkgever nu eenmaal een instellingsplicht op grond van de WOR. Neem daarom als betrokken medewerkers het initiatief en wijs de bestuurder ook op de voordelen: 1) de OR zorgt voor draagvlak, 2) draagt bij aan gedegen besluitvorming en 3) zorgt ervoor dat de medewerkers georganiseerd kunnen meedenken met de bestuurder. Zo zet je meteen de goede toon voor de relatie in de toekomst.

2) Ga aan de slag met een voorbereidingscommissie
Om een ondernemingsraad in te kunnen stellen, zullen er verkiezingen moeten worden gehouden. Voor de verkiezingen moet er een reglement zijn. In het regelement moeten regels staan over kandidaatstelling, de organisatie van de verkiezing en de vaststelling van de uitslag. Kortom, er is serieus werk aan de winkel. Zorg voor een clubje van drie gemotiveerde medewerkers uit verschillende hoeken van het bedrijf. Het kan verstandig zijn om de bestuurder ook in de voorbereidingscommissie deel te laten nemen. Dat is goed voor de betrokkenheid en het voorkomt vragen achteraf.

3) Betrek de organisatie bij de oprichting van de ondernemingsraad
Als voorbereidingscommissie loop je het risico je teveel af te zonderen van de rest van de medewerkers. Je hebt samen immers een boel werk te doen. Vergeet niet de rest van de medewerkers te betrekken. Informeer de medewerkers dat er een OR wordt opgericht, wat de bevoegdheden van de OR zijn, hoe een OR werkt, etc. Je kunt medewerkers daarnaast ook vragen wat ze van een OR verwachten. Dat gaat handiger in het directe contact dan via de mail of via intranet.

4) Maak de verkiezingen aantrekkelijk
Voor en tijdens de verkiezingen hebben de commissieleden veel werk te doen. Zorg er voor dat je voldoende tijd besteedt aan het aantrekkelijk maken van de verkiezingen. Daarvoor zullen er goede, aansprekende kandidaten moeten zijn. Dat zijn vaak de smaakmakers in de organisatie. Benader ze actief en vraag ook managers om geschikte medewerkers te stimuleren. Daarnaast moet er ook echt iets te kiezen zijn. Zorg dat de kandidaten zichzelf scherp profileren met onderwerpen waar ze werk van willen gaan maken of met een aansprekende werkwijze. Vaak is de voorbereidingscommissie zelf ook kandidaat. Nu maar hopen dat je ook gekozen wordt, na al dat werk dat je erin hebt gestoken.

5)  Zorg dat je meteen voldoende faciliteiten regelt bij de bestuurder
Zodra de OR is gekozen, kan deze worden geïnstalleerd door de bestuurder. Een nieuwe ondernemingsraad in een kleine informele organisatie is wel eens te bescheiden met het vragen om faciliteiten zoals tijd, voorzieningen en geld voor o.a. OR-cursussen en -training. Daarin is niet voor niets door de wetgever in de WOR voorzien. Schroom niet om hierom meteen in het begin te vragen. Eis niet meteen een eigen kamer, 5 betaalde trainingsdagen per jaar, een ambtelijk secretaris en een auto met chauffeur. Kijk wat je echt nodig hebt om goed te kunnen functioneren en evalueer regelmatig met de bestuurder of dit voldoende is.

Wil je weten hoe Schateiland uw ondernemingsraad kan helpen bij de oprichting, bel ons dan op 06 16 11 59 76 of mail ons via info@schateiland.com. Wij helpen uw OR graag op weg. Bekijk hier onze OR-cursus ‘Oprichting van een OR‘.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin