Schatkamer - OR-blogs - De 5 Gouden tips om de ondernemingsraad te profileren (OR)
9 oktober 2014

De 5 Gouden tips om de ondernemingsraad te profileren (OR)Ondernemingsraden verzuchten soms dat ze te weinig zichtbaar zijn voor de achterban. Komt de toegevoegde waarde en daarmee het bestaansrecht van de OR wel genoeg over de bühne? Niemand werkt graag in een weinig zichtbare ondernemingsraad. Daarom hier de 5 Gouden tips om je als ondernemingsraad te profileren.

1) Maak 1 verhaal
Goed profileren begint met een gezamenlijk verhaal. Maak als ondernemingsraad een elevator pitch waarin je in 30 seconden helder uitlegt wat de ondernemingsraad doet en wat de achterban daaraan heeft. Neem de tijd om dit goed te doen, bijvoorbeeld tijdens een OR-vergadering of een OR-training. Een aardige oefening om samen een elevator pitch te maken is: 1) Brainstorm in kleinere groepjes over de boodschap, 2) Kies gezamenlijk de belangrijkste elementen, 3) Houdt per persoon of per groepje een ‘echte’ elevator pitch en 4) Kies de beste. Klaar is je verhaal voor in de lift of tijdens de Cup-a-Soup.

2) Spreek met 1 mond
Het is logisch dat ieder OR-lid een eigen verhaal over de ondernemingsraad heeft. Toch leveren verschillende verhalen een diffuus beeld op. Spreek daarom als OR met een mond in de communicatie met de achterban. Vertel allemaal hetzelfde (voorbereide) verhaal en spits het toe op diegene van de achterban die je spreekt. Laat achterwege wat je persoonlijk niet goed vindt gaan. Dat vraagt om discipline en om het aanspreken van collega OR-leden die lekker hun hart willen luchten. Je kunt er voor kiezen om vooral OR-leden die het léuk vinden het verhaal te laten vertellen.

3) Vergeet de PowerPoint presentaties, maar ga in gesprek
Wie zit er te wachten op een PowerPoint presentatie over de OR of informatie over op de G-schijf? Ook het smoelenboek of de nieuwsbrief zal niet regelmatig door de achterban worden geraadpleegd. Kies bij het presenteren van de ondernemingsraad voor een interactieve vorm waarin je kort iets vertelt over de OR en vervolgens in gesprek gaat. Stel ook vragen over wat anderen van de OR verwachten en wat ze hopen dat de OR voor ze bereikt. Of maak uitdagende stellingen en ga daarover met de achterban in discussie. Bijvoorbeeld tijdens werkoverleggen of een medewerkersbijeenkomst.

4) Grijp niet automatisch naar de sociale media
Ook al zijn de sociale media niet meer weg te denken, de vraag is of ze goed werken voor de OR. Er zijn genoeg voorbeelden van Twitteraccounts zonder tweets of inactieve Facebookpagina’s zonder likes. Je moet je als OR eerlijk afvragen of je regelmatig iets te vertellen hebt wat de achterban graag wil lezen. En of er OR-leden zijn die naast hun werk regelmatig iets gaan posten?

5) Blijf regelmatig communiceren
Goede voornemens over profileren stranden soms al snel na de OR-cursus. Maak daarom een communicatieplan met de OR voor langere tijd. Wie gaat wanneer waarover communiceren? Vertel niet alleen wat je gaat doen, maar vertel in de loop van de tijd ook wat je hebt bereikt. Profileren is net een beetje reclame maken.

Profileren kan je leren. Wil je weten hoe Schateiland je tijdens een OR-training of OR-cursus kan helpen bij het profileren van de OR? Bel ons op 06 26961659 of mail naar info@schateiland.com. Bekijk ook onze OR-cursus PR/Public Relations over de ondernemingsraad als merk.

Geplaatst in: OR-cursus en training | Getagged: , , , , , ,

Deel dit bericht:
Ondernemingsraad Radboud UMC Ondernemingsraad NOS Ondernemingsraad Philips Ondernemingsraad Gemeente Amsterdam Ondernemingsraad Cordaan Ondernemingsraad Booking.com Ondernemingsraad T-Mobile Ondernemingsraad WeTransfer Ondernemingsraad Rijksmuseum Ondernemingsraad Sanquin